Takken afzagen, kleinmaken en weghalen. De dames en heren van de Knotgroep Leusden zijn sinds sinds november weer actief.
Takken afzagen, kleinmaken en weghalen. De dames en heren van de Knotgroep Leusden zijn sinds sinds november weer actief. (Foto: Hetty Heijne)

Op pad met zagen en knippers

Begin november is het seizoen van Knotgroep Leusden weer gestart. In de wintermaanden gaan zij met een grote groep vrijwilligers op pad met takkenzagen en knippers om de wilgen onder handen te nemen.

door Hetty Heijne

LEUSDEN - "Wat in het landschap mooi en goed is, willen we graag mooi en goed houden", vertellen Henk Ruijgrok en Ab de Visser van Knotgroep Leusden. "Dus als we knotwilgen en andere karakteristieke landschapselementen willen handhaven zullen ze regelmatig geknot moeten worden. Een knotboom die niet wordt bijgehouden zal een grote vracht aan takken en staken groeien die na een paar jaar zo zwaar wordt dat de boom scheurt en kan sterven."

De knotgroep werkt al meer dan 34 jaar in het wijde landschap van Leusden en bestaat uit 25 mannen en vrouwen die zich met veel enthousiasme en plezier inzetten voor natuur en landschap. Elk jaar zijn zij vanaf november tot maart, om de veertien dagen - in weer en wind, bij vorst, regen en sneeuw - ergens in de natuur bezig. "We knotten vooral wilgen en elzen", vervolgen Henk en Ab. "Daarnaast dunnen wij in de zomer ook wel houtwallen en knapt een speciale groep de Asschatterkeerkade en het begin van de Grebbelinie bij het Mosselpad op.''

''Wij onderhouden de bomen in overleg met de landeigenaren en de afgelopen 34 jaar hebben we al honderden knotwilgen en andere bomen verzorgd. Dat doen wij voornamelijk met de handzaag. Bij het grovere werk nemen we een accu-kettingzaag ter hand. Naast het zagen ruimen we al het gezaagde hout op. Regelmatig kan er hout mee worden genomen voor eigen gebruik en wat overblijft gaat naar bijvoorbeeld de Knaagdierenopvang Leusden, de Dierenvallei of het wordt voor een klein bedrag verkocht aan particulieren. Dit geld steken we dan weer in het onderhoud van ons materiaal. Het is een gezellige groep en naast hard werken is er veel ruimte voor sociale contacten. Een ieder werkt in eigen tempo en doet die dingen die bij zijn eigen ervaring passen. Daarom kunnen volwassenen, maar ook kinderen ons altijd helpen.''

Ook een keer knotten? Dat kan! Om mee te helpen is geen speciale deskundigheid vereist, al doende leert men. "We hebben mensen in de boom, maar ook onderhoutsmensen nodig", grapt Ruijgrok. "Want je hoeft niet per se in een boom te klimmen, helpen met bijvoorbeeld het hout weghalen is net zo belangrijk". Voor informatie over de werklocaties, data en tijden kunt u mailen naar Henk Ruijgrok via fam.ruijgrok@hotmail.com.