Cedella van Deik tussen de kerstpakketten: "Kijk eens wat voor moois je kunt bereiken met elkaar!"
Cedella van Deik tussen de kerstpakketten: "Kijk eens wat voor moois je kunt bereiken met elkaar!" (Foto: Quirine van Mourik)

Kerstpakkettenactie van WeLove2Give

De beheerders van Welove2give* gaan vanaf morgen, twee dagen lang een groot aantal leden van hun Facebookpagina heel blij maken. Dankzij gulle giften van leden van deze weggeefpagina zijn praktische kerstpakketten samengesteld voor hun medeleden die het financieel minder hebben.

door Quirine van Mourik

Leusden - Cedella van Deik beheert samen met twee anderen de Facebookpagina Welove2give. Deze regionale weggeefpagina wordt bewust beperkt in het aantal leden. "Op deze manier hebben mensen die meeloten naar gratis spullen meer kans om iets te winnen," verklaart Cedella. "We hebben daarnaast duidelijke huisregels wat betreft respectvol gedrag en rondom de lotingen. En dat werkt, want we hebben geen last van onderling gezeur in de groep."

In deze groep worden nog bruikbare dingen zoals huisraad en voedsel weggegeven, zonder dat er iets voor terug wordt gevraagd. Leden die het wat beter hebben helpen zo de lasten van wie het wat minder heeft, te dragen. Er zijn geen voorwaarden voor het lidmaatschap en er is geen toetsing bij het weggeven. Er is geen verplichting iets terug te doen, maar het wordt wel gewaardeerd. "Je kunt ook een dienst aanbieden op de pagina. Wie geen geld heeft kan daar vaak heel creatief in zijn, hebben we gemerkt," zegt Cedella.

Vorig jaar plaatste Cedella voor het eerst een oproep op Welove2give, om spullen te doneren voor een kerstpakkettenactie voor de allerzwaksten in de groep. 26 voedselpakketten konden toen rondgedeeld worden. Er mocht en mag nog steeds alleen een pakket voor een ander aangevraagd worden. Cedella: "En dan hoor je de meest schrijnende verhalen. Over echt verborgen armoede hoor je normaal niets, door schaamte. Veel mensen verdienen net een paar tientjes teveel voor de voedselbank en redden het toch niet of ze moeten wachten tot de aanvraag erdoor is. Mensen eten droog brood en er zijn kinderen zonder schoenen. Ik heb het zelf ook minder gehad, dus ik wil helpen. Alle gegevens die we ontvangen behandelen we overigens met het grootste respect voor privacy."

Dit jaar was het doel van Cedella om iets meer dan vorig jaar op te halen. "Omdat het met spontane giften heel moeilijk was iedereen een gelijkwaardig pakket te geven, hebben we deze keer ook een lijst online gezet waaruit men kon kiezen. Helaas kwam de inzameling dit jaar moeilijk op gang. Tot één van onze leden ons de briljante tip gaf een link van Tikkie te plaatsen waarop gedoneerd kon worden. Vanaf dat moment ontplofte de hoeveelheid bijdragen. Ik heb samen met mijn moeder karren vol boodschappen kunnen halen. De zolder staat vol met dozen. Ook op de andere inzamelpunten liep het lekker. Daarom kan ik met trots melden dat we dankzij onze geweldige leden maar liefst 97 kerstpakketten gaan rondbrengen op donderdag 13 en vrijdag 14 december."

(* In plaats van love moet een hartje in de naam Welove2give staan, helaas kan ons systeem dit niet weergeven, red.)