Ongeveer 35 gasten van de Later als je Big Band kregen masterclasses van muzikanten van het Metropole Orkest.
Ongeveer 35 gasten van de Later als je Big Band kregen masterclasses van muzikanten van het Metropole Orkest. (Foto: )

10-jarig jubileum Later als je Big Band

Dat de op een bierviltje in de kroeg opgezette Later als je Big Band na tien jaar nog zo'n hechte groep zou zijn, had niemand toen gedacht. Dat succes zit waarschijnlijk in de kwaliteit en originaliteit van de muzikanten. Buiten de traditionele bezetting van een big band, is er namelijk niets standaard aan de Later als je Big Band.

door Quirine van Mourik

Achterveld - In 2008 staken vijf vrienden de koppen bij elkaar om 'iets nieuws' te gaan proberen. Tien jaar later is de Later als je Big Band een veel gevraagde funky band met een geheel eigen stijl.

"De vereniging is inmiddels een graag geziene band op menig festival," aldus voorzitter Alex Koffeman. Amersfoort Jazz, Leusden Jazz, de Kanaalconcerten in Apeldoorn en vele dorpsfeesten werden opgeluisterd door LBB. Bandleider Frans Mineur geeft aan dat de band graag nog eens terugkomt bij Leusden Jazz. "Daarbij zijn we heel nieuwsgierig naar het nieuwe podium dat Afas bouwt," zegt hij.

Professionele hobby

De leden van de Later als je Big Band komen uit de wijde omgeving van Amersfoort. Van Arnhem tot Almere en van Apeldoorn tot Utrecht. Veel van hen verdienen hun geld met muziek, maar deze band doen ze erbij als hobby. De band repeteert al jaren op verschillende locaties in Achterveld en heeft sinds vorig jaar een vaste stek bij De Roskam.

Volgens Mineur is Later als je Big Band een publieksvriendelijke band. "Veel mensen denken al gauw aan Glenn Miller en en een stijf orkest bij een big band. Maar wij onderscheiden ons van de gemiddelde big band door een ander repertoire met eigen arrangementen te brengen. Ook hebben wij een zanger en een zangeres aan de band toegevoegd. Wij herschrijven bekende nummers van Anouk, Avicii en Bruno Mars in big band stijl, met spierballen. De presentatie maakt het geheel af. Wij maken meer contact met het publiek en zorgen voor entertainment. Publiek blijft bij ons niet zitten."

Masterclasses

Zaterdag 17 november is in Achterveld het jubileum uitbundig gevierd met masterclasses en een fantastische feestavond. Samen met professionals op het culturele vlak van de lichte muziek werden workshops georganiseerd voor de leden, maar vooral ook voor amateurmuzikanten. "We hebben werkelijk topmuzikanten van het Metropole Orkest bereid gevonden deze dag met ons samen te werken. Een unieke gelegenheid om van deze absolute toppers te leren en ook met hen samen te spelen," aldus Frans Mineur.

Jubileumfeest

's Avonds werd het publiek getrakteerd op een fantastisch concert met gast-solisten Leo Janssen en Ruud Breuls van het Metropole Orkest, de uit de masterclasses samengestelde Later als je VERY Big Band en natuurlijk de band zelf. "Een geweldige ervaring natuurlijk om in een supervette band te spelen samen met profs van het Metropole," besluit Frans Mineur.