Janny Appel van Opgeruimd Leusden presenteerde op de Matchbeurs de nieuwe opruimheld Arie Afval.
Janny Appel van Opgeruimd Leusden presenteerde op de Matchbeurs de nieuwe opruimheld Arie Afval. (Foto: Quirine van Mourik)

Matchbeurs faciliteert goed gevoel

Vrijdag 16 november werd de dertiende editie van Matchbeurs Leusden gehouden. Hulpvragers en aanbieders van uiteenlopende bedrijven en maatschappelijke organisaties gingen samen de beursvloer op in het gebouw van Arag, waar maar liefst 146 matches werden gemaakt met gesloten beurs.

door Quirine van Mourik

Leusden - "Vroeger was het heel gewoon dat je voor elkaar zorgde in een gemeenschap. Nu wordt dat in Leusden geregeld door Lariks Zorg en Welzijn. Met de Matchbeurs faciliteert de organisatie dat bedrijven en organisaties zich goed kunnen voelen over zichzelf door handjes voor handjes te stimuleren," zegt Bea van Burgsteden, die namens Lariks lid is van Stuurgroep Matchbeurs Leusden. "En dat werkt goed, want iedereen wil toch graag voor elkaar zorgen."

Ludieke aankleding

Niet alleen zijn er dit jaar weer iets meer matches gesloten dan vorig jaar, de beursvloer voelde ook dynamischer. Misschien dankzij de uitnodiging die Astrid van Ekeren, de nieuwe voorzitter van de stuurgroep, deed aan alle deelnemers om zelf te zorgen voor promotie van de hulpvraag. Dat leverde ludieke acties en aankleding op. Zo liepen er ballonnendames en dames met ballonnen. Ja, er is een verschil. Anderen droegen paraplu's of borden met vragen en foto's. Opgeruimd Leusden lanceerde zelfs een nieuwe Leusdense superheld: Arie Afval. Hij zal met name scholieren in Leusden inspireren hun eigen afval en dat van anderen op te ruimen.

Leuke matches

Tijdens de matchbeurs worden de meest onwaarschijnlijke deals gesloten. Dat maakt deze dag zo ontzettend leuk, vindt kunstenares en museumeigenaar Margareth Degeling. "Ik ben hier voor het eerst en heb een match gesloten met Bouwbedrijf Bloemendal. Zij komen een muur stuken in ons museum zodat kunstenaars met goed fatsoen wandschilderingen kunnen maken. Wij geven onder andere rondleidingen in het museum als tegenprestatie." De Speelotheek vond een leuke match bij de burgemeester. Namens de gemeente bood hij aan een van de spelenkisten voor kinderen die wat meer uitdaging nodig hebben te verzorgen. Zorgboerderij Blommendal vond een verwenmoment voor de mantelzorgers en vrijwilligers bij Popkoor Popvalley die ergens wilden komen zingen en Defensie maakte ook veel matches, waaronder het volgende pareltje: zij hebben een werkplaats voor zwaarder materieel en gaan nu voor VVV Leusden hun caravan verplaatsen.

Superaanbieding

Nieuw dit jaar was de superaanbieding. In het leven gebracht voor de wat kleinere bedrijven die niet teveel hulpvragen kunnen honoreren. Na een voorselectie mochten drie hulpvragers per superaanbieding pitchen, waarna het aanbiedende bedrijf één goed doel uitkoos.

"Die pitches waren heel leuk en creatief," aldus Bea van Burgsteden. "Volgend jaar lijkt het ons leuk dit element meer in de picture te laten komen als blijkt dat daar animo voor is."