Dankzij Regelpiet en haar vrienden kan Sinterklaas al zijn aandacht aan de kinderen van Leusden schenken.
Dankzij Regelpiet en haar vrienden kan Sinterklaas al zijn aandacht aan de kinderen van Leusden schenken. (Foto: Hetty Heijne)

Wie regelt toch de intocht in Leusden?

Super die magische Sint, hoe doet hij dat? Net na de aankomst met de boot heeft hij alweer tijd om in Leusden met de kinderen feest te vieren in de Hamershof. Dat heeft te maken met elk jaar weer een geweldig voertuig, een beetje magie en heel veel werk dat verzet wordt door Regelpiet en haar vrienden.

door Quirine van Mourik

Leusden - Voordat Sinterklaas naar Leusden kan komen moet er héél veel geregeld worden. Er moet muziek komen, Sinterklaas, de Pieten en alle andere hulpjes hebben eten en drinken nodig, de hulppieten moeten geschminkt worden. Het vervoer van Sint, artiesten voor het programma, pepernoten, Pietenpakken, de aankleding van het winkelcentrum en nog veel meer.

Dat is natuurlijk te veel voor Sinterklaas om zelf te regelen. Daarom krijgt hij in Leusden hulp van de werkgroep Sinterklaasactiviteiten Leusden. Maaike van Beek is hier de voorzitter van. Samen met een paar anderen regelt zij alles voor de intocht van Sinterklaas in Leusden. Zij kreeg daarom de eretitel Regelpiet.

Na de zomervakantie trekt Regelpiet Maaike haar stukgelezen multomap met het draaiboek voor de intocht uit de kast. De vergunning wordt aangevraagd en de werkgroep verdeelt de taken. "We bedachten vorig jaar dat het leuk zou zijn als er extra Pieten in de Hamershof zouden zijn. Dus hebben we voor het tweede jaar een oproep in de krant gezet voor hulppieten en extra schminkers. Dat is goed gelukt. Verder maken we een planning voor de dag zelf. Wie doet wat en wordt waar verwacht en zo," vertelt Maaike. "We komen vlak voor de intocht nog een keer bij elkaar. Verder delegeer ik alles via de app."

Op de dag zelf rent Regelpiet van hot naar her. Ze let daarbij goed op de andere Pieten, of het daar wel goed mee gaat. Van de aankomst van Sinterklaas op de locatie, tot het avondeten klaar is, blijft ze bezig met regelen. "Zo'n dag test altijd weer of je met stress om kan gaan," lacht ze. "Gelukkig hebben we in Leusden geen last van demonstraties of andere nare dingen, maar de Pieten weten wel wat ze moeten doen als er iets mis gaat tijdens het feest. Daarom hebben we ook EHBO'ers en politiebegeleiding in de Hamershof. Je denkt toch na over 'wat als...' Gelukkig merk je daar helemaal niks van in de sfeer. Het is altijd heel gezellig. Ik ben helemaal gek op Sinterklaas en kom uit een echte Sinterklaasfamilie. De liedjes, de films, optreden tijdens de intocht. Mijn familie en ik weten niet beter, dit is hét feest van het jaar!"

Programma

Het programma begint om 13.00 uur met zang en dans om de kinderen op te warmen. Om 13.30 uur wordt Sinterklaas op 't Plein ontvangen door de burgemeester, waarna de Sint de middag in het centrum rond zal lopen om de kinderen persoonlijk te begroeten. Rond 15.30 uur wordt Sinterklaas weer feestelijk uitgezwaaid op 't Plein. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er ook optredens van Studio Pauline.

Nieuwsoverzicht

Shopbox

Meer berichten