Het Prinsenbal markeert de start van het carnavalsseizoen.
Het Prinsenbal markeert de start van het carnavalsseizoen. (Foto: Puupenkoppen)

Prinsenbal in Puupenkoppenland

Licht klaar? Geluid klaar? Puupenkoppenland klaar? 3,2,1, ...actie! Het is 'Niet te Filmen'. In september werd dit carnavalsthema voor Achterveld bekendgemaakt. Zaterdag 10 november is het tijd voor de grote bekendmaking van de nieuwe Prins Carnaval tijdens het Prinsenbal in Ons Gebouw.

door Quirine van Mourik

Achterveld - Het Prinsenbal markeert de start van het carnavalsseizoen. Carnavalsvereniging De Puupenkoppen organiseert het bal geheel in stijl van het carnavalsthema 'Niet te Filmen'. De Prins zal daarom een Oscar-waardige onthulling krijgen.

De Prins is de ceremoniemeester van het carnavalsfeest. Tijdens carnaval overhandigt de burgemeester de sleutel van Achterveld aan de Prins, waarna hij de baas is van het dorp, dat vanaf dan Puupenkoppenland heet. In Achterveld wordt de Prins gekozen uit het midden van het bestuur en de Raad. Het blijft een groot geheim wie de Prins is, tot de onthulling op het Prinsenbal. De Prins kiest één of twee adjudanten en zij kiezen een nieuw kostuum. Ondertussen werkt iedereen in de vereniging hard aan de organisatie van het Prinsenbal en het carnavalsfeest.

Het Prinsenbal is voor iedereen die graag carnaval viert toegankelijk. De ceremonie start rond 22.30 uur. Eerst wordt er afscheid genomen van vertrekkende leden, daarna verdwijnt de raad 'ondergronds'. Er is een geheime bijeenkomst waarbij de raad zich omkleedt in smoking en de Prins en zijn adjudant voor het eerst hun nieuwe pakken aantrekken. De groep praat elkaar nog even moed in, want het is toch best spannend, en dan... De opkomst van de Prins en zijn gevolg wordt zo origineel mogelijk en met spektakel uitgevoerd. De dansmariekes en raadsleden worden aangekondigd en dan is het tijd voor de Prins en adjudant. Soms is de onthulling zelfs een verrassing voor de echtgenote, volgens een insider. De Prins en zijn gevolg worden geïnstalleerd, waarbij de Prins zijn Puup (pijp) en Wietstok (scepter) ontvangt.

"Carnaval is niet alleen een zuipfestijn," zegt bestuurslid Jos Traa. "Een paar jaar geleden wonnen de Puupenkoppen de Vrijwilligersprijs Leusden. Dat vonden veel mensen vreemd, maar we doen veel sociale dingen. We bezoeken zieken, nodigen bejaarden uit en leggen bloemen bij het graf van overleden ereleden. Het bouwen van de wagens is ook heel leerzaam voor de jeugd. Het stimuleert de creativiteit en ze leren samenwerken, plannen en budgetteren."

Oproep

Ben jij tussen de 7 en 16, houdt je van dansen voor een enthousiast publiek en heb je goede ideeën voor de show, dan ben je van harte welkom bij de dansmariekes.

Het Prinsenbal wordt gehouden op zaterdag 10 november. De zaal gaat open om 20.30 uur. Entree: 5 euro, leden op vertoon van ledenpas gratis. www.puupenkoppen.nl

Nieuwsoverzicht

Shopbox

Meer berichten