Gids Leendert laat een verzameling porseleinzwammen zien.
Gids Leendert laat een verzameling porseleinzwammen zien. (Foto: Hetty Heijne)

Op zoek naar paddenstoelen

Vanaf oktober schieten ze uit de grond omhoog en je ziet ze in allerlei vormen: paddenstoelen. De bekendste die iedereen kan opnoemen is wel de 'rood met witte stippen', oftewel de vliegenzwam. Maar in Nederland komen veel meer paddenstoelen voor: er zijn ruim 4700 verschillende soorten.

door Hetty Heijne

LEUSDEN - Het onderscheiden van paddenstoelen is zo makkelijk nog niet. Vandaar dat we in Het Lockhorsterbos op paddenstoelenexcursie gaan met de Vereniging IVN Amersfoort (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Het is een mooie herfstdag en het animo voor de wandeling is dan ook erg groot. Er zijn verschillende gidsen en wij gaan op stap met Leendert die echt alles over de paddenstoelen kan vertellen.
Hij legt ons uit dat als je een paddenstoel in de natuur ziet, je eigenlijk niet de gehele plant ziet, maar slechts het 'vruchtlichaam' van een zwam of schimmel. "Bij de paddenstoel schuilt een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds; alleen de vrucht steekt z'n hoofd boven de bladeren uit. Ze bestaan voor een groot gedeelte uit water en groeien in de herfst en voorjaar als het veel regent. Paddenstoelen zijn erg nuttig: ze helpen het dode afval in het bos opruimen. Zonder hen zouden dode planten en bomen gewoon blijven liggen. Voordat we het bos in gaan geeft Leendert ons nog een belangrijk punt mee: "Bij het speuren naar paddenstoelen is het altijd erg belangrijk dat je niet zomaar iets plukt of in je mond stopt. Niet alle paddenstoelen zijn onschuldig; sommige zijn erg giftig!" Gewapend met een spiegeltje en loep gaan vervolgens we op zoek. Leendert wijst waar we op moeten letten en als je dat weet, gaat er een hele nieuwe paddenstoelenwereld voor je open. Je ziet ze tussen de bladeren staan en op dode bomen en stronken - en zelfs aan nog tegen bomen aan - groeien. Met een spiegeltje kijken we onder de hoed naar de lamellen om zo te ontdekken waar de sporen van de paddenstoel zitten; zo is de plaatjeszwammen geribbeld onder hun hoed en hebben buisjeszwammen kleine gaatjes. Met een loep kijken we naar de hele kleine paddenstoelen die soms niet groter zijn dan een speldenknop. Zo wandelen we verder door het bos en bekijken het elfenbankje, de dikrandtonderzwam, de koraalzwam, vliegenzwam en rodekoolzwam en nog veel meer soorten. Van de grote stinkzwam blijven we toch maar af... Mocht u in de herfst gaan wandelen in de natuur, kijk dan ook eens naar de paddenstoelen. Ze hebben mooie verschijningsvormen en prachtige kleuren.

De natuur op een leuke en interessante manier beleven? Kijk dan eens op de website: www.ivn.nl, zoek een activiteit bij u in de buurt en wandel mee.