''Het grootste deel van de impact van onze consumptie bevindt zich in andere landen, waar geproduceerd wordt.'' (Foto: Natanja Vreugdenhil)
''Het grootste deel van de impact van onze consumptie bevindt zich in andere landen, waar geproduceerd wordt.'' (Foto: Natanja Vreugdenhil) (Foto: )

'Richt je op hetgeen ertoe doet'

Willen we een prettige leefomgeving veiligstellen, dan moeten we ons richten op datgene wat de grootste impact heeft op onze planeet. Dat betoogde Mark Kauw op 10 oktober tijdens zijn lezing over het boek 'De verborgen impact'. Deze vond plaats bij Bibliotheek Leusden en was mede georganiseerd door De Groene Belevenis.

door Natanja Vreugdenhil

Leusden - Het publiek dat tijdens de Dag van de Duurzaamheid naar de lezing is gekomen, mag zich eerst buigen over een aantal quizvragen, zoals: 'Wat heeft een grotere impact op onze planeet: het vlees dat je koopt, of de plastic verpakking ervan? ''Veel mensen maken zich druk om de plastic verpakking'', weet Mark Kauw, '''aar die veroorzaakt minder dan een procent van de impact.''

Verborgen

Het gaat best goed met de natuur, dacht geograaf Mark Kauw enkele jaren geleden nog. Maar hij zag iets over het hoofd. Dat ontdekte hij toen hij meewerkte aan het boek 'De verborgen impact' van Babette Porcelijn.

''Onze focus is op onze zichtbare impact, bijvoorbeeld de plastic verpakking. Maar het grootste deel van de impact van onze consumptie bevindt zich in andere landen, waar geproduceerd wordt. Het stukje vlees op ons bord heeft te maken met de boskap elders. Want er moet veevoer verbouwd worden. Daarvoor is veel landbouwgrond nodig.'

Kauw vervolgt de presentatie met bekende feiten: we verbruiken meer dan de aarde kan leveren. Om te produceren de gemiddelde Nederlander consumeert, zijn er 3,6 planeten nodig. En intussen blijft de wereldbevolking groeien, net als de welvaart.

Alarmerend

Al in 1972 bracht een groep wetenschappers dit probleem onder de aandacht. In het rapport 'De grenzen aan de groei' voorspelde de Club van Rome een totale ineenstorting van het systeem rond 2030. Met schaarste, oorlog en ontwrichting tot gevolg. 'Dit is alarmerend, omdat de cijfers nog steeds kloppen. De manier waarop wij leven, is niet houdbaar.'


Verandering is dus nodig, maar waar te beginnen? Op www.mijnverborgenimpact.nl staat een test waarmee mensen hun persoonlijke impact kunnen berekenen. In de Bibliotheek Leusden leidt de uitslag tot verbazing. De impact van de spullen die men koopt, blijkt namelijk gigantisch.

De uitslag komt overeen met de berekeningen in het boek: de impact van nieuwe spullen en het eten van vlees staan respectievelijk op nummer 1 en 2 van de impact top 10.

Deze bewustwording is precies wat 'De verborgen impact' wil bereiken. Mark Kauw: ''Het is zonde als mensen tijd verspillen aan dingen die maar weinig verschil maken. Als je effectief wilt verduurzamen en ecopositief wilt leven, moet je eerst weten wat de grote impacts zijn.''


Kijk voor meer informatie op www.babetteporcelijn.com.