Jan Terlouw pleit vurig voor het klimaat. Hij roept iedereen op in protest te komen en eist politieke durf. (Foto: Quirine van Mourik)
Jan Terlouw pleit vurig voor het klimaat. Hij roept iedereen op in protest te komen en eist politieke durf. (Foto: Quirine van Mourik) (Foto: Quirine van Mourik)

Jan Terlouw: 'Ik voel hunkering naar verandering'

Of men nu kwam voor Jan Terlouw de schrijver of Jan Terlouw de politicus, alle aanwezigen hingen aan zijn lippen tijdens de lezing 'We leven op de pof bij de natuur'. Deze lezing werd maandag 8 oktober aangeboden door het ZINcafé in Theater De Tuin in het kader van Duurzaam Doen Leusden.

door Quirine van Mourik

Leusden - Jan Terlouw (87) begon zijn carrière als natuurkundige, gespecialiseerd in kernfusie. Daarna werd hij actief in de politiek. Daarnaast schreef hij kinderboeken. In 2015 kreeg Terlouw bij De Wereld Draait Door zeven minuten televisietijd cadeau om te praten over een onderwerp naar keuze.

Er volgde een hartverwarmend, doch dringend pleidooi over vertrouwen en het klimaat. Terlouw schreef er een boek over en reist nu door het hele land met zijn lezingen.

Urgent

Maandag bleek opnieuw hoe urgent het pleidooi van Terlouw over het klimaat is. Een rapport over klimaatverandering kwam met het advies de temperatuur met niet meer dan 1,5 °C te laten stijgen. Terlouw geeft uitleg: "Een halve graad lijkt niet veel, maar bij 2°C gaan effecten elkaar versterken die tot een exponentiële temperatuurstijging kunnen leiden. Een voorbeeld is dat de permafrost smelt en daardoor methaan vrijkomt. Dit gas heeft veel meer invloed op de temperatuurstijging dan CO2." Verder zegt hij: "Het is echt ernstig wat we de natuur hebben aangedaan. We eten dagelijks plastic in ons voedsel en de biodiversiteit is nog maar 19 procent van wat het was in de 19de eeuw. Sinds die tijd zijn we erg effectief geworden in het verwoesten van de natuur. De laatste 100 jaar is het totaal uit de hand gelopen."

Niet te laat

Volgens Terlouw is het nog niet te laat. Maar het vereist wel onmiddellijke actie en een mentaliteitsverandering. "Nederland is slecht in preventie en het kapitaal regeert. Maar het gaat niet goed met de natuur en de politiek moet leiding geven. Marktwerking leidt tot polarisatie. Er zou een marktmeester moeten zijn, die eist dat er alleen duurzaam geproduceerd moet worden. En het kan! Als natuurkundige zeg ik, we kunnen alles. Het is ook geen economisch probleem. Het kost nu wat meer, maar dat betaalt zich enkele jaren later terug. Het is een politiek en maatschappelijk probleem. Je moet mensen informeren. Als men weet wat er aan de hand is, dan willen ze wel. Het moet voor hun kinderen. En wie wil er niet het beste voor zijn kinderen?"

Vragen uit het publiek

Hoe krijg je de politiek zo ver? En hoe krijg je de mensen mee? "Je invloed op politiek neemt enorm toe met lidmaatschap van een partij. Je mag dan overal over meepraten. Protesteer, stem op de groenste politicus en stel vragen. Dan komt de politiek vanzelf in actie. Investeren kost geld, we moeten de echte prijs voor dingen betalen en wie niet mee kan moeten we helpen. Ik voel een hunkering naar verandering in het land. En ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken."