Het werkgebied van de gemeentelijke ambtenaren met flexplekken en stilteruimtes links en rechts achter de glazen wanden.
Het werkgebied van de gemeentelijke ambtenaren met flexplekken en stilteruimtes links en rechts achter de glazen wanden. (Foto: Quirine van Mourik)

Gemeentehuis weer terug in hart Leusden

Afgelopen maandag 24 september is om 12.00 uur het Huis van Leusden in gebruik genomen. De donderdag ervoor mocht de pers alvast een kijkje nemen in het gloednieuwe gebouw. Daar werd duidelijk dat we het niet meer over gemeentehuis mochten hebben, omdat naast het gemeentelijk apparaat ook de overkoepelende onderwijsinstelling Voila en Lariks, welzijn en zorg, het pand delen.

door Quirine van Mourik

Leusden - Niet alleen de pers kwam een kijkje nemen. Van de drie organisaties voor wie het Huis van Leusden gebouwd is, was namens de gemeente wethouder Eric van Beurden aanwezig. Had Lariks, zoals Larikslaan 2 tegenwoordig heet, directeur Hester Frank afgevaardigd en namens Voila was lid van het College van Bestuur Wichert Eikelenboom naar de rondleiding gekomen.

Paul Smulders, projectleider Inbouw, nam ons mee in de filosofie van het gebouw. "Alles draait om openheid. Tussen de verschillende instanties zijn geen afscheidingen geplaatst, al wordt er wel gewerkt met zones voor de organisaties. Transparantie en gastvrijheid zijn meegenomen in het ontwerp."

Op de ruime benedenverdieping is er aan de balie één aanspreekpunt om alle bezoekers van drie organisaties op te vangen. Loop je naar rechts, dan kom je eerst langs de entree van de raadszaal en dan bij de loketten van de burgerlijke stand. Links daarvan een aantal zo gewenste openbare toiletten.

Links van de balie zit de Huiskamer van Leusden. Hier kan iedereen binnenlopen voor advies op gebied van vrijwilligers en andere zorggerelateerde vragen. Deze ruimte is multifunctioneel, want het loopt door in het eet-/werkcafé, waar u en alle werknemers kunnen eten en werken. Kleine vragen van bezoekers kunnen hier direct afgehandeld worden, meer complexe onderwerpen worden op afspraak in een van de spreekkamers gevoerd. Ondertussen wordt u goed verzorgd door het enthousiaste team van de horeca.

Achter de glazen deuren, voorbij de trouwzaal, is het besloten werkgebied. Beneden de ambtenaren van de gemeente en medewerkers van Lariks. Boven het College en Voila. "Elkaar kennen als organisaties gaat ongetwijfeld mooie dingen opleveren," zegt Eikelenboom.

Langs buiten kan iedereen de werknemers zien en binnen is er een kruispunt van zichtassen door de raadszaal. Zelfs de burgemeester is vanaf 't Erf zichtbaar in zijn kamer.

"Men mag ons zien en we willen ook gezien worden. Het Huis van Leusden is letterlijk een ontmoetingsplek," aldus wethouder Eric van Beurden.

Bent u nieuwsgierig hoe het nieuwe gemeentehuis er van binnen uitziet? Kom dan op donderdag 27 september om 18.30 uur naar het Huis van Leusden aan 't Erf 1 voor een uniek kijkje achter de schermen. Uw burgemeester en gemeenteraadsleden geven u graag persoonlijk een rondleiding door het nieuwe gemeentehuis. Niet alleen ziet u dan waar u voortaan terecht kunt voor een nieuw rijbewijs, maar ook waar de ambtenaren, wethouders en burgemeester komen te werken in het gebouw. De gemeenteraad vergadert deze avond om 20.00 uur voor de eerste keer in de nieuwe raadszaal. U bent van harte uitgenodigd om hierbij ook aanwezig te zijn. Om 19.30 uur staat de koffie klaar en kunt u alvast kennismaken met de raadsleden. Half november is de officiële opening met een open huis waar alle organisaties van het Huis van Leusden aanwezig zullen zijn. Op de website van de gemeente vindt u nu al een digitale rondleiding.