Het 45-jarig jubileum van De Vrije Kwasten wordt gevierd met een feest, een expositie en veiling voor het goede doel. (Foto: Hetty Heijne)
Het 45-jarig jubileum van De Vrije Kwasten wordt gevierd met een feest, een expositie en veiling voor het goede doel. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: )

Schilderijen De Vrije Kwasten onder de hamer

Schilderclub De Vrije Kwasten is een gevarieerd en kleurrijk gezelschap, net als de schilderwerken die ze maakt. De leden hebben allemaal hun eigen stijl en tekenen en schilderen op doek en papier. Iedere tweede en vierde dinsdagavond van de maand zijn de leden aan het schilderen in Cultureel Centrum De Moespot in Achterveld, met wisselende thema's: portret, model en stilleven. 's Zomers is er een buitenprogramma.

LEUSDEN - Dit jaar bestaan De Vrije kwasten 45 jaar. De leden hebben dit kortgeleden met zijn allen gevierd met een heerlijk buffet. Tijdens deze dag was er ook nog tijd voor creativiteit; er werden zelf kwasten en verf (ei-tempera) gemaakt en daarmee is geschilderd. Het jubileum wordt niet alleen met een feest gevierd: er wordt tevens een expositie met veiling voor het goede doel georganiseerd.

"Normaal gesproken organiseren we alleen in het eerste weekend van februari een expositie. Maar omdat we een lustrumjaar bereikt hebben, wilden we dit jaar een extra expositie organiseren en wel met veiling waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat", vertelt Elly van Ruitenbeek van De Vrije Kwasten. "Bijna negentig schilderijen zijn door de leden gratis beschikbaar gesteld en de opbrengst gaat in zijn geheel naar Stichting Make & Mend Leusden gaan. Dit is een initiatief dat is opgezet als atelier voor vluchtelingen, met of zonder status. In het atelier wordt met textiel gewerkt ten behoeve van het kleermakersvak of puur voor hobbydoeleinden en wordt volledig gerund door vrijwilligers.'' Make & Mend heeft als dank hiervoor handgemaakte schorten 'opgeleukt'. De schorten zijn voorzien van een door Make & Mend ontworpen zak, bestaande uit verschillende lapjes en bandjes of lintjes en aparte vakken voor schildersspullen. Deze 'opgeleukte' schorten zijn door Make & Mend tijdens de feestdag aan de leden gegeven".
De ongeveer negentig vrolijke en kleurrijke schilderijen staan op de website: www.devrijekwasten.nl/veiling en kunnen nu al gekocht worden. Naast abstract, portretten en dieren zijn landschappen en stads- en dorpsgezichten te zien.
Op 29 en 30 september zijn de schilderijen tevens bezichtigen tijdens de expositie in Cultureel Centrum De Moespot. De expositie is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zal door Ben Pagé, erelid van De Vrije Kwasten, om 13.00 uur officieel geopend worden. Op 30 september wordt de tentoonstelling om 15.30 uur afgesloten met een officiële veiling door de veilingmeester van de - dan nog niet verkochte - schilderijen. De fysieke veiling sluit zondag om 16.30 uur Daarna kunnen tot 17.00 uur alle gekochte kunstwerken worden opgehaald. De schilderclub hoopt natuurlijk op genereuze bieders zodat er een mooi bedrag opgehaald kan worden voor Stichting Make & Mend.

Kijk voor meer informatie op de website www.devrijekwasten.nl.