Foto:

Schrijver Hugo Borst komt naar Leusden

Leusden - Met de verhalen over zijn moeder die aan dementie leed, heeft Hugo Borst heel Nederland beroerd. Hij schreef de persoonlijke en ontroerende boeken 'Ma' en 'Ach, moedertje'. Herkenbare boeken voor veel mantelzorgers. Op dinsdag 25 september is Borst op uitnodiging van Bibliotheek Eemland in Leusden om zijn verhaal te delen. Dementie is een ziekte die enorm toeneemt en waar ook meer en meer mensen, al dan niet als zorgverlener, mee te maken krijgen. Middels deze lezing op 25 september wil de Bibliotheek Leusden stilstaan bij Wereld Alzheimerdag.

Schrijver Hugo Borst is heel bekend met het thema dementie en de situatie in een aantal verzorgingstehuizen. Jarenlang zorgde Borst voor zijn moeder, die aan dementie leed en onlangs is overleden. Op ontroerende en vaak tragikomische wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. 'Ma' is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

In het vervolg 'Ach, moedertje' volgt Borst het dagelijkse leven van zijn moeder en dat van haar acht medebewoners. Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep. Maar er is ook ergernis. Borst maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het Verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders.

De lezing is 25 september om 20.00 uur in het Instituut voor Wijsbegeerte aan de Dodeweg 8. Tickets à 9,50 euro zijn verkrijgbaar via de website https://www.bibliotheekeemland.nl/agenda/lezing-hugo-borst-in-leusden.html.