Hetty (l) en Quirine proosten met het toepasselijke zomerbier Vlierevluiter op een geslaagde zomer.
Hetty (l) en Quirine proosten met het toepasselijke zomerbier Vlierevluiter op een geslaagde zomer. (Foto: )

Bucketlist: Bierbrouwerij De Volle Maat

Hetty Heijne en Quirine van Mourik, uw correspondenten van Leusden Nu, wonen sinds enkele jaren in Leusden. Zij komen op veel plekken in de gemeente en ontmoeten massa's Leusdenaren. Leusden is hun thuis geworden en zij voelen zich al echte Leusdenaren. Tot hun schrik bleek echter dat zij nog niet alles hadden ervaren wat hen tot échte Leusdenaren maakt. Met pen, fototoestel en de bucketlist van VVV Leusden hebben zij dit deze zomer rechtgezet.

Leusden - Wat een leuke zomer hebben Hetty en ik gehad. We zijn dankbaar dat we zoveel leuke plekken hebben ontdekt en nog meer fantastische mensen hebben ontmoet. We sluiten we onze serie over de bucketlist van Leusden af met een bezoek aan Brouwerij De Volle Maat.

We vallen met onze neuzen in de boter, want het is vandaag oogstdag. De hopranken zijn al vroeg in de ochtend van de metershoge stellage afgehaald en worden nu aan een lange tafel in het weiland handmatig van hun geurende bloemkopjes ontdaan. "Hop levert geur en smaak, maar zorgt als antioxidant vooral voor de houdbaarheid van bier," legt brouwer Fokko Kruizenga uit.

Bij een bierbrouwerijclub in Amersfoort ontwikkelden biervrienden Fokko, Tom Steenbergen en Jean de Gooijer hun eerste recepten, waaronder hun klassieker Hoogblond. "Iemand vroeg: wat doe je ermee? Opdrinken! Zeiden we. Maar kennissen vonden dat we Hoogblond in de markt moesten zetten. Ze vonden het goed bier," vertelt Fokko. Die kennissen hadden gelijk, want de allereerste batch Hoogblond werd in mei 2013 uitgeroepen tot meest gewaardeerde bier van de provincie Utrecht.

Diezelfde zomer nog werd Brouwerij De Volle Maat ingericht. Sinds eind 2014 worden de meeste bieren hier gebrouwen. "Tegenwoordig brouwen we 22.000 liter bier, wat neerkomt op zo'n 65.000 flesjes. Ons bier wordt verkocht bij lokale detailhandel en horeca en in de regio Amersfoort bij Mitra en Gall&Gall." In de brouwerij legt Fokko ons uit hoe bier gebrouwen wordt. Voor bier zijn maar vier ingrediënten nodig. Door de moutsoort, het mengsel en de temperatuur te wisselen, bepaal je de smaak. "Bierbrouwen is bijna hogere wetenschap," zegt Fokko, "als het misgaat kan het weg. Gelukkig is dat nog maar één keer voorgekomen.

De Volle Maat produceert standaard elf of twaalf bieren en enkele limited editions. Het zomerbier de Vlierevluiter is binnenkort op, dus sla je slag! Liefhebbers van bokbier kunnen ook alweer bestellen. Het is bijna klaar."

Voor openingstijden, bestellingen en rondleidingen: www.devollemaat.nl.