Foto:

Koetshuis Stoutenburg

Hetty Heijne en Quirine van Mourik, uw correspondenten van Leusden Nu, wonen sinds enkele jaren in Leusden. Zij komen op veel plekken in de gemeente en ontmoeten massa's Leusdenaren. Leusden is hun thuis geworden en zij voelen zich al echte Leusdenaren, Tot hun schrik blijkt echter dat zij nog niet alles hebben ervaren wat hen tot échte Leusdenaren maakt. Met pen, fototoestel en bucketlist van de VVV Leusden gaan zij dit rechtzetten deze zomer. Dit keer bezoeken we Koetshuis Stoutenburg.

Stoutenburg – Dit prachtige stukje natuur ligt precies tussen Leusden, Hoevelaken en Amersfoort in. We kennen het Koetshuis Stoutenburg vanwege het landgoed met kasteel - in de volksmond Heerlijkheid Stoutenburg genoemd. Dit kasteel uit 1888 is sinds deze eeuw in het bezit van het Utrechts Landschap die actief bezig om het landgoed te vergroten.

Het is mooi weer als we aankomen bij het Koetshuis en het is gezellig druk. Op het veld voor het Koetshuis spelen kinderen en aan de tafeltjes zitten bezoekers bij te komen van hun wandeling of fietstocht. Dit is een ideale locatie om tot rust te komen vertellen we elkaar. Quirine en ik hebben onze wandelschoenen aan gedaan om de omgeving te verkennen, maar eerst gaan we naar het informatiecentrum waar we een leuk gesprek hebben met Ans en Ellij, twee vrijwilligers van het Utrechts Landschap:

"Het gebied rond Heerlijkheid Stoutenburg vormt samen met natuurgebied Bloeidaal en waterbergingsgebied De Schammer een ecologische verbindingszone die ruimte biedt aan bedreigde planten en dieren", vertelt Ellij ons. "Het Koetshuis is hiervan het centrale punt waar verschillende wandel- en fietsroutes beginnen, maar je kunt bij ons ook een kopje koffie of thee drinken en er is tevens een klein winkeltje waar je producten kunt kopen uit de regio. In de omgeving zijn er wandelroutes voor alle leeftijden. Zo zijn er vier bijzondere kinderroutes: het Stoute Schoenenpad voor nieuwsgierige durfals, de Fietje bij de Poel-route voor als je van vissen houdt, de Kompaspuzzeltocht en het Luciapad; een familiespeurtocht naar de Juwelen van Lucia. Verder is er een GPS route en Koetshuis Stoutenburg het beginpunt van het Stoutenburgerklompenpad van 10 km die in te korten is naar 8 of 3 km".

We gaan uiteindelijk wandelen en genieten van de mooie natuur. Na ons wandelavontuur drinken we nog een kopje thee en laten onze bucketlist laten afstempelen. Op naar - alweer - de laatste belevenis van de Bucketlist. Meer informatie over Koetshuis Stoutenburg zoals openingstijden vindt u op de website van het Utrechts Landschap.