Foto:

Bekijk schilderijen en keramiek in Theater De Tuin

Door Yteke Köllner-Weerstra

Van 9 september tot 20 oktober worden in de foyer van Theater De Tuin schilderijen van Anneke Adema en keramiek van Betty Henschen geëxposeerd. Kunstenares Adema: 'Ik voel mij volledig vrij als ik aan het werk ben. Dat gevoel wil ik in mijn werk uitdrukken.'

Leusden - 'Ik schilder en experimenteer met materialen als pigmenten, koper, aluminium etc.' vertelt Anneke Adema, van wie een expositie van haar schilderijen is te bewonderen. 'Ook maak ik gebruik van veranderingsprocessen als oxidatie, verbranding en het vergaan van materialen en stoffen. Ik probeer het onzichtbare zichtbaar te maken en beweeg mij tussen de zichtbare en de onzichtbare werkelijkheid.' Anneke heeft veel in binnen- en buitenland geëxposeerd, waaronder in Zuid-Afrika, Tokio, Beijing, maar ook regelmatig in Amersfoort, Texel, Amsterdam en andere plaatsen in Nederland.

De tweede kunstenaar die in dezelfde periode met keramieken objecten in De Tuin exposeert is Betty Henschen. 'Ik heb een brede belangstelling voor kunst en in het bijzonder beeldende kunst. Ik heb in de loop der tijd verschillende creatieve technieken ontwikkeld, maar sinds 2008 heb ik me vooral toegelegd op keramiek. Daar ligt mijn hart', aldus Henschen. 'In mijn werkzame leven ben ik als verpleegkundige actief in de zorg, waarvan de laatste jaren in de jeugdpsychiatrie. Mijn rijkdom aan positieve en negatieve ervaringen met mensen, neem ik mee bij het bedenken en creëren van mijn objecten. Ook word ik sterk geïnspireerd door de natuur en door de sfeer van religieuze beelden. Die invloed is herkenbaar in veel van mijn werken. Voor mijn keramieken objecten maak ik gebruik van verschillende soorten klei en van diverse technieken, waaronder het Raku stoken. Raku-aardewerk is handgeboetseerd aardewerk dat hoofdzakelijk wordt gebruikt tijdens de Japanse theeceremonie. Doordat Raku-stukken met de hand worden vervaardigd, ziet geen enkel stuk er hetzelfde uit'.

Tijdens het Kunstcafé op zondag 9 september van 14.00-17.00 uur in Theater De Tuin, Smidse 1b in Leusden, kunt u na de officiële opening van de expositie onder het genot van een hapje en drankje kennis maken met de kunstenaars. De muzikale omlijsting van deze middag wordt verzorgd door Juan Carlos Salvia (zang) en Fabrizio Guissanga (gitaar).