Spoorkoor Op Stoom bracht een aantal meezingers van André Hazes ten gehore, waarbij het publiek enthousiast meezong.
Spoorkoor Op Stoom bracht een aantal meezingers van André Hazes ten gehore, waarbij het publiek enthousiast meezong. (Foto: Quirine van Mourik)

Shantykorenfestifal Woudenberg

Quirine van Mourik

Mooi weer en gezelligheid

Afgelopen weekend bruiste het van de gezelligheid in Woudenberg. Het door de Woudenbergse Poortzangers georganiseerde Shantyfestival trok dan ook veel bezoekers. Drie uitstekende koren brachten het levenslied, zeemansliederen en liedjes van toen naar het zonovergoten Poortplein.

Woudenberg - Of je er nu van houdt of niet, als er op een zonnige zaterdag een lied van André Hazes gezongen wordt door een enthousiast koor, dan zing je mee. Zo kwam het dat er op het plein alle stoelen en omringende terrassen vol zaten met publiek. Velen waren speciaal gekomen om hun zingende familieleden en vrienden te ondersteunen. Want, deze koren hebben veel aanhang. Maar toeristen wisten het festival ook te vinden, net als toevallige voorbijgangers die toch maar even bleven plakken.

"Een leuke mix van toeristen en inwoners," vindt Dorien, zelf zangeres bij de Muzidima's uit Woudenberg. De Muzidima's doen vandaag niet mee met het festival, maar mede koorlid Trix heeft vroeger bij Spoorkoor Op Stoom gezongen. "Zij staan nu op het podium en wij komen vandaag als collega's gezellig meezingen in het publiek." De dames vinden de kleinere opzet die de Poortzangers sinds vorig jaar hanteren gezelliger dan eerdere edities. "Echt een vooruitgang," volgens Trix, "alles is nu op één plein, in plaats van verspreid over verschillende locaties. Dat is gezelliger met het publiek en de aanwezige horeca."

Herman Verweij, slagwerker van de Poortzangers kijkt tevreden naar het tafereel voor hem. "Het is een gezellige middag met leuke koren. Het weer speelt natuurlijk ook mee. Naast ons eigen koor doen Spoorkoor Op Stoom met een mix van leden uit Woudenberg en Scherpenzeel en De Ankervelders uit Achterveld mee."

Meneer Veldhuizen en de heer 't Jong, beide Ankervelders vinden dat De Poortzangers het weer goed voor elkaar hebben. Ze doen dit jaar met hun koor voor de tweede keer mee. "Acht, negen jaar geleden deden we ook mee. Optreden voor een hoop publiek is altijd leuk," zegt 't Jong. "De locatie leent zich er ook voor. Het leukst is dat er veel ouderen aanwezig zijn. Die zijn met hun rollator te voet of met de scootmobiel gekomen," vult Veldhuizen aan.

Spoorkoor Op Stoom spatte van het podium met hun enthousiasme en uitbundige outfits. Zij doen vaker mee aan festivals en treden graag op. Het is een speciaal jaar voor het koor, want zij viert haar tweede lustrum. Op 29 september en 1 oktober wordt dit gevierd met een zigeunerfeest in Partycentrum Schimmel. Informatie over tickets en tijden vind u op www.spoorkooropstoom.nl.

Fans van De Ankervelders en mosselen kunnen vanavond woensdag 5 september om 19.00 uur terecht bij de Mosselavond van Café De Dikke aan de Zwarteweg 3 te Leusden. www.ankervelders.nl

De Poortzangers staan op 29 september de hele dag op het podium tijdens het Festival van Wijk bij Duurstede. www.depoortzangers.nl