Molenaar Jan van Loenen zet de wieken op half zeil. Het is oppassen, want de wind is onstuimig vandaag.
Molenaar Jan van Loenen zet de wieken op half zeil. Het is oppassen, want de wind is onstuimig vandaag. (Foto: )

Bucketlist: Windkorenmolen Den Olden Florus

Hetty Heijne en Quirine van Mourik, uw correspondenten van Leusden Nu, wonen sinds enkele jaren in Leusden. Zij komen op veel plekken in de gemeente en ontmoeten massa's Leusdenaren. Leusden is hun thuis geworden en zij voelen zich al echte Leusdenaren. Tot hun schrik blijkt echter dat zij nog niet alles hebben ervaren wat hen tot échte Leusdenaren maakt. Met pen, fototoestel en de bucketlist van VVV Leusden gaan zij dit rechtzetten deze zomer.

Leusden/Terschuur - Vandaag is zo'n dag dat je voelt dat de herfst niet lang meer op zich laat wachten. Molenaar Jan van Loenen heeft dan ook niet veel tijd voor ons als we aankomen bij windkorenmolen Den Olden Florus.

"Het is vandaag oppassen. De wind trekt met de buien mee en verandert daardoor steeds van richting. De wind staat verkeerd en daarom staat de molen nu even stil. Want als hij verkeerd om gaat draaien, dan doet de rem het niet..."

Omdat de molen stil staat mogen we wel meekijken hoe de molenaar de molen op halve zeilen zet. Dat wil zeggen dat er op twee wieken een zeil wordt gespannen en op twee niet. "Het werk is spannend, want je werkt met het weer. Wind is onvoorspelbaar en kan problemen opleveren. Ook onweer is gevaarlijk," vertelt Jan als hij weer beneden is.

Jan van Loenen is een van de drie molenaars van Den Olden Florus. Hij is hoofdmolenaar en bijna elke zaterdag aanwezig. Molenaars moeten eerst een molenaarsexamen afleggen. "Daar leer je veel over het weer en de machine. Als geslaagd molenaar moet je alle molens kunnen draaien, zoals zaagmolens, graan-, polder- en watermolens."

Den Olden Florus is een standerdmolen. "Een primitieve molen," volgens Van Loenen, "het is één van de oudste van zijn soort. De hele molen draait om zijn as. Het is een hout op hout constructie van 35 à 40 ton die ingevet wordt met varkensreuzel. Het geheel is zo goed in evenwicht dat een of twee man de molen met de hand kunnen draaien. Vroeger waren deze molens van onderen open. Ter bescherming van het mechaniek werd er later met hout of steen omheen gebouwd."

Deze molen is hoog, daardoor is onder de molen ruimte voor een winkel waar eigen gemalen meel en diverse soorten bakmix voor brood, pannenkoeken en cake wordt verkocht. Ook bedrijven weten de molen te vinden. "Zo worden alle volkoren pannenkoeken bij Pannenkoekenboerderij De Hakhorst in Leusden van ons meel gebakken," zegt Van Loenen.

De molen is elke zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur open. Stoutenburgerweg 20 in Terschuur. www.denoldenflorus.nl