De Toren van Oud Leusden wordt omgeven door een ommuurd kerkhof en staat op de Monumentenlijst.
De Toren van Oud Leusden wordt omgeven door een ommuurd kerkhof en staat op de Monumentenlijst. (Foto: )

De toren van Oud Leusden

Hetty Heijne en Quirine van Mourik, uw correspondenten van Leusden Nu, wonen sinds enkele jaren in Leusden. Zij komen op veel plekken in de gemeente en ontmoeten massa's Leusdenaren. Leusden is hun thuis geworden en zij voelen zich al echte Leusdenaren, Tot hun schrik blijkt echter dat zij nog niet alles hebben ervaren wat hen tot échte Leusdenaren maakt. Met pen, fototoestel en bucketlist van de VVV Leusden gaan zij dit rechtzetten deze zomer.

LEUSDEN - De toren van Oud Leusden aan de Vlooswijkseweg is een Rijksmonument. Het is waarschijnlijk het oudste torentje van Nederland. Hier begint tevens de geschreven geschiedenis van Leusden. Omdat geschiedenis niet echt ons vakgebied is gaan we in gesprek met Ronald Polak van de Historische Kring Leusden die ons alles over de toren kan vertellen.Polak neemt ons terug naar het jaar 777: "In dat jaar stond Karel de Grote aan het begin van de geschreven geschiedenis van Leusden toen hij de villa Lisiduna, een kleine nederzetting met grond, boerderijen en een kerk aan de bisschop van Utrecht schonk", vertelt Polak. "Vanuit deze villa heeft zich de huidige gemeente Leusden ontwikkeld. De kerk die eerst gebouwd was van hout werd rond 1230 in steen gebouwd, maar de stenen toren is misschien wel ouder.
De kerk is lang de enige kerk geweest in de verre omgeving. Na 1200 komt er een kerk in Amersfoort bij en verplaatst het leven zich van Leusden naar Amersfoort, waardoor de nederzetting en de kerk minder belangrijk werd. In de tijd van de Reformatie rond 1580 wordt het een protestantse kerk. De kerk werd steeds minder gebruikt en door armoede en de Beeldenstorm raakte de kerk in de loop der eeuwen in verval. Zo erg dat restauratie niet meer mogelijk was en in het jaar 1826 werd besloten de kerk te slopen. De toren bleef echter staan. De stenen, afkomstig van de kerk, werden hergebruikt om de Dorpskerk aan de Arnhemseweg te bouwen".
Als Quirine en ik de toren bezoeken, zien we dat door de grafstenen en het padenpatroon de vorm van de kerk nog zichtbaar is. We kunnen de toren niet in, want deze is alleen toegankelijk tijdens speciale openstellingen. Mocht deze mogelijkheid zich voordoen dan kun je via een stenen en houten trap de toren beklimmen en van het uitzicht genieten.
We maken onze selfie die we, na ons bezoek aan de toren, laten zien bij de VVV Leusden en krijgen alweer onze zesde stempel op de bucketlist. Meer informatie over De Toren van Oud Leusden is te vinden op de website 'Canon van Leusden' bij het venster 777 villa Lisiduna en op www.historieleusden.nl.