Bij de 'Post van Lambalgen’ zijn verschillende kazematten te bewonderen. De familie Bolhuis kwam er een kijkje nemen. (Foto: Hetty Heijne)
Bij de 'Post van Lambalgen’ zijn verschillende kazematten te bewonderen. De familie Bolhuis kwam er een kijkje nemen. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: )

Wandelen over de Liniedijk

Nu het iets koeler is trekken we onze wandelschoenen weer aan. Onze bestemming is Woudenberg: het Oudenhorsterklompenpad om precies te zijn. Het leuke van dit klompenpad is dat het een zogenaamde 'food route' is.

Rubriek: Natuurlijk Leusden, door Hetty Heijne

WOUDENBERG - "Wat is dat nou weer", hoor ik u zeggen. Wel, op dit klompenpad zijn verschillende lekkere wilde ingrediënten te vinden om na uw wandeling mee te gaan koken, zoals bramen, zevenblad en moerasspirea. De geplukte ingrediënten kunt u aanvullen met streekproducten die u onderweg bij verschillende boerderijen kunt kopen. Op de website van het Oudenhorster klompenpad staan recepten die met deze ingrediënten gemaakt kunnen worden.

Het startpunt van de wandelroute is bij Partycentrum Schimmel aan de Stationsweg Oost. We volgen de gele markering en hebben de route tevens gedownload op onze telefoon. Eerst gaan we een stukje achter de tuinen van een aantal woningen langs - niet schikken van de hond - waarna we de route lopen van de voormalige spoorlijn Amersfoort-Kesteren. Al meteen bevinden we ons in een mooie natuurlijke omgeving. We wandelen langs wachtpost 39, waarvan alleen cijfer 9 nog op het pand staat. Vanaf hier is de oude spoordijk een stuk afgesloten omdat de gemeente bezig is met onderhoud. (Dit staat aan het begin van de route aangegeven, de omleidingsroute loopt naar rechts). Als de oude spoordijk wel toegankelijk is, wandel je tussen weilanden en statige bomenrijen door. Dan is het even opletten; je komt langs hoeve Groot Oudenhorst - een van de oudste erven in de Vallei - en moet hierna links de dijk af en meteen weer een stukje terug. Iets verder komen uit bij bed en breakfast De Boerenstee met bijzondere vakantiehuisjes: de Liniehutten.

We steken over en gaan het weiland in. Aan het eind gaat de route steil omhoog de dijk op en dan links af. Dit brede 'pad' op de dijk loopt langs de Lunterse Beek. Eenmaal bij Hoeve De Beek is aan de Liniedijk een deel van de Grebbelinie gereconstrueerd. We zien de aarden borstwering die is afgezet met gevlochten hakhout en een stuk verderop is een loopgraaf nagebouwd met onder meer een mitrailleurnest, een scherfvrije ruimte en schietgaten. Natuurlijk lopen we hier doorheen. Hier vinden we tevens het 'Educatief Centrum Grebbelinie in het Vizier' (geopend van april t/m oktober: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00). Vanaf dit punt loop je weer naar de Stationsweg Oost, het begin- en eindpunt waarna we met onze bramen en zevenblad weer huiswaarts gaan.
De wandeling gaat over onverhard terrein, goede wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. De wilde moerasspirea, zevenblad en bramen zijn volop te vinden op de route. Het is niet verstandig om deze langs drukke wegen en plekken te plukken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Op een aantal punten kun je de route verlengen door over te stappen op andere klompenpaden in de omgeving.