LEK past qua sfeer en inhoud helemaal bij Spoffin, maar kan niet buiten staan. (Foto: René den Engelsman)
LEK past qua sfeer en inhoud helemaal bij Spoffin, maar kan niet buiten staan. (Foto: René den Engelsman) (Foto: René den Engelsman)

Festival Spoffin buiten én binnen

De meeste voorstellingen van Festival Spoffin zijn vrij toegankelijk; na afloop vragen zogenoemde mansers om een vrijwillige bijdrage. Wat vond je het waard? Dat bepaal je zelf. De opbrengst gaat naar de artiesten die je hebt zien spelen. Voor een vijftal voorstellingen is wel een kaartje nodig, bijvoorbeeld omdat niet veel mensen tegelijk de voorstelling kunnen bezoeken.

Amersfoort - Eja Due van Teater Bæst speelt haar voorstelling zelfs voor één bezoeker tegelijk. Ook zijn niet alle voorstellingen van internationaal street arts festival Spoffin - dit jaar van 23 tot en met 26 augustus - buiten op straat te zien. Zo speelt muziektheatergroep BOT de voorstelling LEK binnen, in De Lieve Vrouw.

''LEK past qua sfeer en inhoud helemaal bij Spoffin, maar kan niet buiten staan'', zegt artistiek leider Alfred Konijnenbelt. ''Daarom werken voor deze voorstelling samen met De Lieve Vrouw.'' LEK was een hit op Oerol en goed voor viersterren-recensies in Volkskrant en NRC. Een van die voorstellingen die je echt gezien wil hebben. Een stoel reserveren in De Lieve Vrouw gaat via Spoffin.

De van oorsprong Amersfoortse Jori Hermsen presenteert dit jaar weer twee eenakters van Tsjechov, waarvan De Beer tijdens Spoffin in première gaat. Bijzonder theater, waarvoor Hermsen altijd markante buitenlocaties zoekt, dit keer het Seminarie aan de Muurhuizen.

Wandelroute

Vorig jaar stond Hermsen in hofje Armen de Poth. Deze schitterende plek is nu vertrekpunt voor de filmische wandelroute van DeJong&DeWitte. Het kunstenaarsduo overhandigt publiek daar een iPod. Daarmee maak je een individuele wandeling naar de locatie van de gezamenlijke slotscène, terwijl een voice-over je hoogstpersoonlijk door de Kruiskamp en door de geschiedenis van een bewoner loodst. Filmbeeld, speciaal voor de voorstelling in deze wijk gemaakt, voegt een extra laag toe aan de realiteit. Gezien het beperkte aantal deelnemers is het ook voor deze voorstelling handig alvast een kaartje te bestellen.