Logo leusdennu.nl


Het oogsten gebeurt met de hand of met historische werktuigen die bijna allemaal door paarden worden getrokken. (Foto: Hetty Heijne)
Het oogsten gebeurt met de hand of met historische werktuigen die bijna allemaal door paarden worden getrokken. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: )

24ste Oogstdag op Den Treek

Zaterdag 11 augustus vanaf 11.00 uur houdt de Stichting Behoud Oude Werktuigen (SBOW) haar jaarlijkse Oogstdag op landgoed Den Treek. Op de Oogstdag is het hele oogstproces van de rogge te zien: maaien, schoven binden, hokken zetten en dorsen.

Leusden - Het oogsten gebeurt met de hand of met behulp van historische werktuigen die bijna allemaal door paarden worden getrokken. De rogge wordt met de hand gedorst, ook wel vlegelen genaamd, of met behulp van een door een tractor aangedreven dorsmachine. Ook het hooien gebeurt traditioneel.

Dit jaar is er om 13.15 uur een demonstratie van Politiehond-dresseervereniging (PHDV) Unitas uit Scherpenzeel. De vereniging is opgericht in 1958 en iedere woensdag en zaterdag zijn er trainingen. De honden worden opgeleid tot politiehond. De opleiding in Nederland staat zeer hoog aangeschreven. Daarom is er ook vanuit Amerika veel vraag naar in ons land opgeleide honden.

Er is ook een demonstratie met een selectie van de oude voer- en werktuigen van de SBOW uit de periode 1850 tot 1960. Uiteraard allemaal door paarden getrokken en voorzien van deskundig commentaar.

De schaapherder met zijn kudde is een beeld van vroeger. Gelukkig zien we ze weer vaker ronddwalen in het Nederlandse landschap. Zo ook op Landgoed Den Treek, waar schaapherder José Struik met schaapskudde Treeker Wissel voor een natuurlijk natuurbeheer zorgt. Om 12.45 uur geeft herder Arjan Daalhuisen een demonstratie schapen drijven op het showterrein van de Oogstdag. Ook dit jaar is er weer veel aandacht voor de kinderen, met de kindertuin met Oudhollandse spelletjes, knutselwerkjes, de dieren in de knuffelhoek of een ritje met paard en wagen. Een ganzenhoeder dwaalt over het terrein.

Tot circa halverwege de vorige eeuw kwamen we ze regelmatig tegen: de spinsters, mandenvlechters, bezembinders, de mensen die de zeis haren en nog veel meer. Op de Oogstdag nemen de ambachtslieden bezoekers graag mee naar deze vroegere tijden.

De Oogstdag wordt gehouden op landgoed Den Treek, op de hoek van de Paradijsweg en de Buurtweg. Dit is in de buurt van Leusden Zuid. De locatie wordt langs de weg van Woudenberg naar Leusden met bordjes aangegeven. Er is een doorlopend programma van 11.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is vrij en parkeren is gratis.

Meer berichten