Logo leusdennu.nl


Jaschenka toont trots de nieuwe banner voor het bouwdorp.
Jaschenka toont trots de nieuwe banner voor het bouwdorp. (Foto: )

De Stille Kracht: Jaschenka Schimmel

In de serie 'De Stille Kracht' ontmoet ik vrijwilligers die elk op hun eigen wijze tijd vrijmaken voor anderen in Leusden. Mantelzorger, vluchtelingenwerker of trainer bij een sportclub, iedere vrijwilliger verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden. Dit keer is dat 'de moeder van het bouwdorp' Jaschenka Schimmel.

Quirine van Mourik

Leusden - In de laatste week van de zomervakantie wordt al 34 jaar het bouwdorp georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. Volgend jaar is het dus feest. Voor Jaschenka Schimmel is het bouwdorp al dertig jaar één groot feest. Als kind deed ze zelf al mee en nu is ze alweer jaren organisator van Bouwdorp Leusden. De opzet is wel wat anders geworden in de loop der jaren. "Vroeger was het kleinschaliger, kinderen mochten blijven slapen en op het eind ging de fik erin. Nu is dat door onder andere milieueisen anders," zegt Jaschenka, "maar ik ben echt nog nooit met tegenzin naar het bouwdorp gegaan."

Samen met een heel team puzzelt Jaschenka de hele week in elkaar. Er is een beproefd draaiboek waarin alles staat wat er moet gebeuren. Opbouwen, afbreken, vrijwilligers, sponsors, vergunningen, hout en EHBO. En natuurlijk alle activiteiten. Met zoveel jaar ervaring is het voor Jaschenka een 'makkelijk' draaiboek geworden. Daardoor was er voor Jaschenka voldoende ruimte om de nieuwe mensen in de organisatie goed in te werken. "De kinderen kunnen dus ook dit jaar weer van dinsdag tot en met zaterdag komen bouwen, knutselen, zwemmen, dansen en ponyrijden," vertelt Jaschenka, "en dan is er natuurlijk nog Bouwdorp's got talent, de disco en nog veel meer."

Kinderen mogen vanaf zes jaar naar het bouwdorp komen tot en met groep acht. Veel oudere kinderen komen niet meer, maar zolang ze het leuk vinden en zich goed gedragen zijn ze van harte welkom. "Ze zijn wel een voorbeeld voor de kleintjes," vindt Jaschenka, "maar dat gaat over het algemeen heel goed. De groepjes vormen zich vaak vanzelf, maar als het nodig is helpen wij kinderen met het vinden van aansluiting bij de rest."

Kinderen die elke ochtend vrolijk gedag zeggen en komen vragen of je wil komen kijken naar hun hut. Of het gezicht van een kind, als hij de hindernisbaan heeft gedaan terwijl hij eerst niet durfde. Dat zijn de dingen waar Jaschenka nog elke keer van geniet. "Je haalt kinderen op een laagdrempelige manier over grenzen heen. En er vloeien heus wel eens tranen als iemand op een vinger slaat, zowel bij hun als bij mij. Ik vind dat dan zo zielig! Maar daarna huppelen ze weer vrolijk weg bij de EHBO met een pleister." Ook het afbreken van de hutjes doet menigeen slikken. Als de kinderen na de eindvoorstelling buiten komen ligt alles plat... Tot slot wil Jaschenka graag haar dank uitspreken naar alle vrijwilligers en sponsors. "Want we doen het met elkaar. Zonder hen zouden we nooit zo'n mooi evenement kunnen wegzetten."

Meer berichten