Logo leusdennu.nl


In Amersfoort en aangrenzende dorpen is een afnemend woningaanbod.
In Amersfoort en aangrenzende dorpen is een afnemend woningaanbod. (Foto: Belia)

Aanbod regionale woningmarkt iets beter dan landelijk

Leusden - De woningmarkt in de regio Eemland ontwikkelt zich in lijn met de landelijke. “Ook in Amersfoort en aangrenzende dorpen zie we een afnemend aanbod en stijgende prijzen, maar de cijfers zijn net wat positiever dan het landelijke beeld”, vertelt Robert van Oossanen, voorzitter van NVM regio Eemland, waartoe naast Amersfoort ook de plaatsen Leusden en Woudenberg behoren. Als voorbeeld noemt hij de daling in het aantal verkochte woningen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. “Landelijk is dat 11%, in onze regio is de daling wat milder: 7,6%.”

Ieder kwartaal presenteert Nederlands grootste vereniging van makelaars cijfers over de afgelopen drie maanden en plaatst deze in perspectief met voorgaande periodes. Duidelijk is dat in de periode april tot en met juni de huizenprijzen verder stegen. Landelijk met 10,4%, in de regio Eemland met ruim 13%. Met name de hoekwoningen maken een prijssprong. Kostte dit woningtype in het voorjaar van 2017 nog gemiddeld 292.000 euro, nu betalen kopers er gemiddeld 347.000 euro voor. De waardestijging van huizen in het hogere segment is meer bescheiden. Tweekappers zijn in een jaar tijd 2,7% in waarde toegenomen, vrijstaande woningen met 2%. “Als we inzoomen op deze laatste cijfers zien we overigens wel dat de stijging volledig is toe te rekenen aan 2018, dus ook dit segment is in beweging”, aldus NVM-makelaar Robert van Oossanen.

In een markt die krapper wordt en waarin de prijzen stijgen, is het voor woonconsumenten lastig ‘zakendoen’. De vraag luidt dan ook: waar moeten zij beginnen? “Bij de NVM-makelaar”, zegt Van Oossanen resoluut. “Of mensen nu willen verkopen of juist kopen, bij NVM-leden vinden ze het grootste aanbod in woningen en potentiële kopers. Bovendien hebben NVM-makelaars een enorme hoeveelheid actuele data tot hun beschikking. Mijn advies luidt dan ook: stap met je woonplannen binnen bij één of meer van onze regionale NVM-leden. Wie een andere woning zoekt moet zich in ieder geval even inschrijven en zijn of haar woonwensen doorgeven.” Daarnaast is het belangrijk dat kopers slagvaardig kunnen optreden, omdat nieuw aanbod vaak razendsnel van eigenaar wisselt. “In 2013 stond een gemiddelde woning ruim 160 dagen te koop, nu is dat 35 dagen. Zorg dus dat je inzage hebt in je financiële mogelijkheden vóór je woningen gaat bezichtigen. Wie al een woning heeft, kan bij de NVM-makelaar altijd een gratis vraagprijsadvies krijgen.”

Meer berichten