Logo leusdennu.nl


Sarah en haar kinderen Xander (6) en Max (3) vinden het zonde om hun zelf gekweekte groenten weg te gooien, dat geven ze liever weg.
Sarah en haar kinderen Xander (6) en Max (3) vinden het zonde om hun zelf gekweekte groenten weg te gooien, dat geven ze liever weg. (Foto: Quirine van Mourik)

Deel je groenten met Green Box

Sarah DeMars groeide op in Santa Barbara, Californië, in de Verenigde Staten. Daar bestaat al zolang ze zich kan herinneren de traditie groenten en fruit te kweken in je eigen voortuin. Wat teveel is delen buren via een Free Box met elkaar. In Nederland heeft Sarah een moestuin met een rijke oogst. Teveel voor haar gezin, dus wil ze delen.

door Quirine van Mourik

Leusden - In Californië hebben bijna alle mensen fruitbomen in de tuin. Dat komt doordat boeren die in het verleden niet rond konden komen na mislukte oogsten hun grond aan projectontwikkelaars verkochten. Tussen alle huizen die gebouwd werden, bleven veel bomen van de oude boomgaarden gewoon staan. In de zomers wordt zuinig met water omgesprongen. Als je de tuin sproeit kan het maar beter de moeite waard zijn. Daaruit is de beweging Food not Lawn (voedsel, geen gazon) ontstaan. Iedereen kweekt dus eigen groente en fruit. Er bestaat via de Free Boxes een levendige ruilhandel tussen mensen die pakken wat ze nodig hebben en terugleggen wat ze zelf teveel hebben. Ruilen wordt als prettig ervaren, maar alleen iets meenemen is ook goed. Liever dat iemand van je oogst geniet, dan dat het weggegooid moet worden. Sarah heeft mooie herinneringen aan dit gebruik. Het doet haar denken aan thuis. Samen delen in een hechte gemeenschap.

Naar Leusden

In Californië had Sarah een eigen bedrijf. Door de economische crisis had ze het moeilijk. Gelukkig werden haar talenten opgemerkt door iemand die haar graag in dienst wilde nemen. Daarvoor moest ze wel verhuizen naar Curaçao. Sarah, die er altijd al van gedroomd had in het buitenland te wonen, ging er voor. Haar droom werd nog mooier toen ze haar echtgenoot ontmoette op het eiland. Voor hun kinderen wilden ze naar een land met goede scholen. Sarahs man had in Nederland gestudeerd en zijn bedrijf had een afdeling in Amersfoort. De zoektocht naar een goede school deed hen belanden in Leusden, waar ze een woning betrokken in een gezellige buurt vlakbij school. In Leusden ervoer Sarah dezelfde gemeenschapszin als in Californië. "De mensen waren zo vriendelijk," zegt Sarah. Ze kregen van alle kanten spullen aangeboden, zoals een wandelwagen en andere handige dingen voor een jong gezin dat net met een vliegtuig was aangekomen.

Moestuin

Sarah blijft nu thuis voor de kinderen. Met een moestuin drukt ze het budget voor de boodschappen en geeft ze haar gezin gezond voedsel. "Daarbij vind ik het belangrijk een bijdrage te leveren aan een ecologische levensstijl," zegt Sarah. "We hebben nu zoveel dat het leuk is om te delen. Daarom zet ik mijn groenten buiten voor het huis. Iedereen mag het meenemen, maar als iemand eieren heeft, dan zijn die van harte welkom!" Op Facebook heeft Sarah de pagina Green Box Leusden aangemaakt. Hierop kan iedereen plaatsen waar gratis groenten, fruit en eieren uit eigen tuin te halen zijn.

Meer berichten