Logo leusdennu.nl


Vrijdag 13 juli speelt het eigenwijze gezelschap Cirque Democratique de la Belgique in de Leusdense wijk Alandsbeek. (Foto: Loic Nys - Sileks)
Vrijdag 13 juli speelt het eigenwijze gezelschap Cirque Democratique de la Belgique in de Leusdense wijk Alandsbeek. (Foto: Loic Nys - Sileks) (Foto: LOIC NYS - SILEKS)

Theater Terras weer in Alandsbeek

Vrijdag 13 juli speelt het eigenwijze gezelschap Cirque Democratique de la Belgique in de Leusdense wijk Alandsbeek op de parkeerplaats voor snackbar Jacco's. Om 20.00 uur wordt de bar geopend. Het theater start om 21.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

door Quirine van Mourik

Leusden - Amersfoorts Theater Terras over Cirque Democratique de la Belgique: "Heel erg Belgisch en heel erg democratisch! Als bezoeker stem je mee over de vorm en inhoud: van een jongleernummer met een 24-delig servies tot een duik van vier meter hoogte in een zwembadje van 30 centimeter diep. Een humoristisch onderzoek naar de grenzen van de democratie en de dictatoriale neigingen van de meerderheid." Het initiatief voor Theater Terras in Leusden ligt bij een samenwerkingsverband van verschillende partners en is een evenement voor heel Leusden in plaats van specifiek voor een wijk zoals bij Theater Terras Amersfoort. "Vorig jaar was de locatie heel intiem. Het verhaal van Romeo en Julia onder een treurwilg en tussen het riet," zegt Lieske van der Linden namens organisatiepartner Scholen in de Kunst. "Dit jaar is de voorstelling heel acrobatisch en daarom is er gekozen voor de harde ondergrond van de parkeerplaatsen voor Jacco's, Bistro Bling en De Hakhorst. Er is heel even getwijfeld over de locatie in verband met de aanwezigheid van hangjongeren, maar daar is dit gezelschap op berekend. Wordt ergens geschreeuwd, dan schreeuwen zij gewoon terug en harder. We vinden het juist leuk als mensen die normaal niet naar dit soort dingen gaan op deze manier toch kennis maken met theater. De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden, duurt een uur en is heel interactief. Het gaat om democratie, met centraal daarin de rol van het publiek en de keuzes die er gemaakt worden onder groepsdruk. Ook het gezelschap oefent druk uit in de richting van een bepaalde uitkomst. De vraag is dan ook in hoeverre vrije keuze kan bestaan. Ik ben heel benieuwd naar de stunts en naar hoever het publiek de acteurs kan krijgen om van alles te doen." Theater Terras Leusden is ook dit jaar weer een samenwerking van Theater Terras Amersfoort met de Cultuurkoepel, Fort33 voor de bar en technische ondersteuning en Buurkracht Alandsbeek. Ook de bedrijven rond de parkeerplaats zijn enthousiast. Voor de gelegenheid hebben zij speciale kortingsarrangementen bedacht. "De kracht van de locatie, is ook dat toevallige passanten kunnen blijven hangen," vindt Lieske van der Linden. Net als vorig jaar wordt de organisatie gedragen door wijkbewoners. De uitvalsbasis voor de productie is weer in een woning. Het doel is de buurt erbij te betrekken. ''Zonder Buurkracht Alandsbeek hadden wij dit niet zo groots kunnen opzetten. Maar het is geen buurtfeestje," zegt Van der Linden, "Het is een avond voor Leusden als dorp op een bekende openbare locatie. Met vooraf een singer-songwriter en met een drankje aan de bar, of een patatje. Een feestje voor iedereen en we hopen dan ook op heel veel bezoekers!"

Meer berichten