Logo leusdennu.nl


Boerderij Wellom van de familie Oskam aan de Heetvelderweg is genomineerd voor een mooie prijs.
Boerderij Wellom van de familie Oskam aan de Heetvelderweg is genomineerd voor een mooie prijs. (Foto: )

De mooiste boerderij van 2018

Van de redactie

Utrecht eert zijn erfgoed

De Boerderijenstichting Utrecht organiseert dit jaar de verkiezing mooiste Utrechtse boerderij. Een van de vijf genomineerde historische boerderijen is Boerderij Wellom van de familie Oskam aan de Heetvelderweg in Leusden. De overige genomineerden liggen door de provincie verspreid: in Cabauw, Bunnik, Wilnis en Woudenberg.

leusden - Op 26 juni maakt gedeputeerde Mariëtte Pennarts van Cultuur bekend welke boerderij zich dit jaar de mooiste boerderij van Utrecht mag noemen. Aanleiding voor deze verkiezing is de recente vijfdelige televisiedocumentaire Gebruikte Gronden op RTV Utrecht. Elke keer kwam het boerenlandschap van die streek voorbij; met rivieren, weilanden, veengebieden, heuvels en bossen, én daaraan verbonden een boerderij kenmerkend voor dat gebied. Deze vijf boerderijen zijn de nominaties voor de mooiste Utrechtse boerderij van 2018.

Meeste stemmen gelden

Hoe weet je nu dat je stemt op de mooiste boerderij? Dat is natuurlijk aan de stemmer zelf, maar de provinciale Boerderijenstichting helpt wel een handje. Op de hieronder genoemde 'stem'-pagina heeft elke boerderij een verhaaltje en een filmpje. Ook op de facebookpagina verschijnen regelmatig berichten over de genomineerde boerderijen. Zo wordt voor de kiezers in elk geval duidelijk op welke gronden een bepaalde boerderij op het lijstje is komen te staan. De rest is natuurlijk aan de kiezer zelf.BSU adviseert

De zeer actieve Boerderijenstichting Utrecht is dertig jaar geleden opgericht. Ze streeft naar het behoud van de karakteristieke verschijningsvorm van de Utrechtse boerderijen en hun erven. Bij de BSU zijn ervaren adviseurs actief, die voorlichting aan overheden, instellingen en particulieren. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een eenvoudige verbouwing tot een grote restauratie, het aanvragen van subsidies of hoe erf en tuin opnieuw in te richten.

Meer berichten

Shopbox