Logo leusdennu.nl


Bij het Hazewater is het de moeite waard even te pauzeren en te genieten van het uitzicht.
Bij het Hazewater is het de moeite waard even te pauzeren en te genieten van het uitzicht. (Foto: )

Langs het Vogelwater en Hazenwater

Natuurlijk Leusden

Door Hetty Heijne

We hebben er al heel wat wandelroutes van de VVV gewandeld, maar als we horen dat ze een nieuwe route hebben moeten we deze natuurlijk aan ons lijstje toevoegen. De wandelroute is ongeveer 6 kilometer lang en loopt vanaf Restaurant Bavoort langs het Vogelwater en Hazenwater in Landgoed Den Treek- Henschoten.

LEUSDEN – Het is nog vroeg als we de auto gratis parkeren bij restaurant Bavoort. Meteen zien we een stukje historie middels een attentiesteen op de grond voor het restaurant: Op deze plek stond vroeger de molen van Bavoort. We lopen via het Molenhoekje - met mooie vrijstaande villa's waar we alleen van kunnen dromen - en de Buurtweg landgoed Den Treek in. Via verschillende bospaadjes met een enorme omgevallen boom waar we omheen lopen, komen we uit bij fietsknooppunt 51. Hier komen wandelpaden, fietspaden en ruiterpaden bij elkaar en zien we, ondanks het vroege tijdstip meerdere wandelaars en fietsers pauzeren. We lopen door over een stukje ruiterpad en gaan opzij voor een paar ruiters die net als wij genieten van de mooie natuur.

Droogmakerij

We komen uit bij het Vogelwater, een kortgeleden uitgegraven 4 hectare groot heideven. Bij Het Vogelwater staat een informatiebord 'Natuurontwikkeling van droogmakerij naar vogelwater' over het ontstaan van Het Vogelwater. Deze locatie werd voorpagina nieuws vanwege de, in de zomer van 2016 gevonden resten, van een 13.000 jaar oud oerbos. Het betrof in totaal 160 bomen uit de laatste ijstijd. De langst gevonden boom meet, van wortel tot kruin, 18,4 meter. Wie de oude bomen in het bos wil bekijken zal deze niet vinden. Een mooi ven – het Vogelwater - ligt nu op de plek van het oerbos.
We lopen langs de houten afrastering om het ven heen en zien verschillende watervogels en zwaluwen hoog overvliegen. Dan tussen begraafplaats Rusthof en het natuurterrein Hazewater – een glooiend droog en nat heidegebied - door en zien (en horen) de vrolijke geluiden van een rondtrekkende schaapskudde met de schaapsherder en honden. We blijven even kijken en wandelen verder langs de toegangsweg van de YMCA richting de Paradijsweg en Treekerweg terug naar het beginpunt Restaurant Bavoort. Hier rusten we uit en genieten van een heerlijke lunch. Wandelroute Bavoort is een mooie, korte route waar we iets meer dan 2 uur (inclusief kleine pauze) over hebben gedaan. Hij loopt via een afwisselend landschap zoals beuken- en eikenlanen langs heidevelden en vennen. De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en de hond mag mee mits aangelijnd. Kijk ook eens op www.bavoort.nl.

Meer berichten

Shopbox