Bij de eerste blotevoetenwandeling rondom Kasteel Stoutenburg bleven de schoenen bij deelnemers uit. (Foto: Hetty Heijne)
Bij de eerste blotevoetenwandeling rondom Kasteel Stoutenburg bleven de schoenen bij deelnemers uit. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: Hetty Heijne)

Op blote voeten door het bos

De meeste mensen die wel eens een strandwandeling op blote voeten hebben gemaakt, op zand en schelpen, weten hoe dat voelt. Maar op blote voeten door het bos lopen is niet iets waar je heel snel aan denkt en ook nog eens doet. Toch wordt het steeds bekender.

door Hetty Heijne

Stoutenburg - "Niet alleen in de natuur lopen om de geur op te snuiven en te bekijken wat je allemaal aan moois ziet, maar ook de natuur voelen. Dat is wat we doen tijdens een blotevoetenwandeling. Dat voelen is best nieuw, want wanneer voelen we de natuur tijdens een wandeling?", vertelt Mirjam Melai van Runways Amersfoort die samen met Koetshuis Stoutenburg van Het Utrechts Landschap op 2 mei de eerste blotevoetenwandeling rondom Stoutenburg presenteerde.


De verwachting was dat er ongeveer twintig inschrijvingen voor de wandeling zonder schoenen zouden zijn, maar er bleek veel meer animo voor. En zo ging er woensdagmiddag bij een grote groep volwassenen en kinderen de schoenen uit en vervolgens de rugzak in. De wandeling begon met een korte uitleg van Mirjam wat het blotevoetenwandelen inhoudt: "De ondergrond in de natuur zorgt voor veel verschillende bewegingen en sensaties aan je voeten. Je voelt nat, droog, hard, zacht en koud en warm. Als je voor het eerst meeloopt, is het wel even wennen, maar het is een gezonde en speelse manier van natuurbeleving en je kunt je schoenen altijd weer aantrekken als je dat zou willen". Verder legde Mirjam uit hoe je je voeten zelf sterker kon maken. Dat werd gedaan met behulp van een aantal oefeningen zoals op je tenen te staan en van je tenen naar je hielen wiebelen.

De route die werd gevolgd was die van het 'Stoute Schoenenpad' - alleen dan wel zonder de stoute schoenen aan. Er werd geklommen en geklauterd over en door de speeltoestellen - boomschors en touw geven een apart gevoel aan je voeten - en bij de dassenburcht werden een paar yoga-oefeningen gedaan waaraan iedereen meedeed. Ook werd er een stukje gelopen met een blinddoek op om zo nog meer de grond onder je voeten te voelen. Er werd verder door plassen gelopen en gerend en in de poel werden de vuile voeten weer afgespoeld. Hier werd tevens een pauze gehouden met drinken en wat lekkers, waarna de wandeling weer doorging.

Aan het eind van de wandeling voelde iedereen zich ontspannen en blij en ondanks dat er af en toe wel een takje of steentje gevoeld werd, bleven alle schoenen in de rugzak. De kinderen kregen na afloop een echt blotevoetendiploma mee naar huis. Vanwege de grote animo zal er in september een vervolg komen op de wandeling.

Meer berichten
Nieuwste reacties