De expositiecommissie en kunstenares Jose van Druten poseren voor de St. Jozefkerk  in Achterveld. De renovatie van monumentale de kerk is het thema voor de jaarlijkse expositie die van 5 t/m 13 mei is te zien. (Foto: Hetty Heijne)
De expositiecommissie en kunstenares Jose van Druten poseren voor de St. Jozefkerk in Achterveld. De renovatie van monumentale de kerk is het thema voor de jaarlijkse expositie die van 5 t/m 13 mei is te zien. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: Hetty Heijne)

Expo: Schoonheid in glas en steen

­­Van 5 t/m 13 mei zal er voor het zestiende jaar weer een expositie gehouden worden in de Sint Jozefkerk in Achterveld. Elke expositie heeft een thema met een relatie naar een maatschappelijke functie van kerk, het dorp en de omgeving. Het thema voor dit jaar is: 'Schoonheid in glas en steen', en dat heeft alles te maken met het restauratieproces van de glas-in-loodramen van de kerk.

ACHTERVELD - Zaterdag 5 mei zal burgemeester Gerolf Bouwmeester om 10.30 uur de expositie officieel openen. Hierna geeft restauratiearchitect Robert Guinee een inleiding over de glas-in-lood ramen die onder zijn verantwoordelijkheid worden gerestaureerd. Dit alles wordt muzikaal ondersteund door de Backfield Brothers, een muzikaal trio van drie broers uit Achterveld.

"De expositie bestaat uit verschillende onderwerpen, Een belangrijk deel zal in het teken staan van het kerkgebouw zelf", vertellen Ans van Eijken en Gerrit Tijmensen, leden van de expositiecommissie. "Er wordt beeldmateriaal getoond van de vroegere Waterstaatskerk en van de bouw van de huidige Sint Jozefkerk. De combinatie van de architect Hendrik Willem Valk en kunstenaar Charles Eyck, die de bijzondere glas-in-loodramen ontwierp, leidde ertoe dat de kerk in 2000 een rijksmonument werd. Ook aan de andere werken van architect en kunstenaar wordt uitgebreid aandacht geschonken. Glasatelier Hagemeijer uit Tilburg is inmiddels drie jaar bezig met de renovatie van de glas-in-loodramen van de kerk. De verwachting is dat de restauratie nog een jaar in beslag zal nemen. De complexiteit van het restauratieproces willen wij graag delen met het publiek'', aldus Gerrit Tijmensen.

Ook dit jaar zijn weer een aantal regionale kunstenaars uitgenodigd. Dit jaar worden schilderijen en tekeningen getoond van o.a. Eveline Kooloos en Christien Schipper. die een impressie geven van de kerk. Daarnaast laat Jose van Druten een overzicht zien van haar werk. Zij is actief in 'De Klub', een organisatie in Barneveld voor mensen met een verstandelijke beperking. Zoals voorgaande jaren werken de basisscholen St. Jozef en 't Startblok weer mee aan de expositie. Zij zullen bijvoorbeeld een muurkrant of een impressie van glas-in-loodramen tonen. En alsof dat niet genoeg is: de begraafplaats bestaat 200 jaar. Natuurlijk krijgt dit ook aandacht tijdens de expositie.

De St. Jozef kerk is in 1932 gebouwd en heeft bijzondere kerkschatten en glas-in-lood ramen die een bezichtiging zeker waard zijn. De expositie is van 5 t/m 13 mei van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Iedere dag is er rond 15.00 uur een rondleiding.

Meer berichten
Nieuwste reacties