Remco Reiding met zijn favoriete boek ‘Een schrijver in oorlog’, door auteur Vasili Grossman, vanaf 1941 als oorlogscorrespondent in dienst van het Rode Leger. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Remco Reiding met zijn favoriete boek ‘Een schrijver in oorlog’, door auteur Vasili Grossman, vanaf 1941 als oorlogscorrespondent in dienst van het Rode Leger. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Grossman brengt oorlog dichterbij'

In de rubriek 'Moet je lezen' praten lezers over een boek dat hen inspireert en dat ze ook anderen aanraden om te lezen. Deze week vertelt Remco Reiding over zijn favoriete boek Een schrijver in oorlog, door auteur Vasili Grossman.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT/Leusden - Als kind verslond de Amersfoortse jongen Remco Reiding boeken over de Tweede Wereldoorlog. Jaren later begon hij, als student journalistiek, zijn zoektocht naar de nabestaanden van de 865 Sovjetsoldaten, begraven op het Russisch Ereveld. 101 van hen kwamen in 1941 als krijgsgevangenen naar Amersfoort. De overige soldaten lagen elders begraven en zijn op het Ereveld herbegraven.
Remco werd schrijver, onderzoeker en nog later, in 2010, oprichter van De Stichting Russisch Ereveld. Hij noemt zichzelf het liefst 'makelaar in verhalen'. Twintig jaar lang vertelt hij die verhalen al. Hij schreef er een boek over met de titel 'Kind van het Ereveld'. Daarin vertelt hij over de soldaten uit de voormalige Sovjetrepublieken die in de Tweede Wereldoorlog zulke enorme offers brachten maar vrijwel vergeten op het Russisch Ereveld in Leusden naast begraafplaats Rusthof hun laatste rustplaats kregen.
Remco's keuze voor zijn favoriete boek 'Een schrijver in oorlog' is nauw verbonden met zijn eigen onderzoek naar de afkomst van de omgekomen Sovjetsoldaten en de opsporing van hun nabestaanden. Het boek is gebaseerd op aantekeningen van Vasili Grossman, bestemd voor de legerkrant De Rode Ster. Onder redactie van de Britse historicus Antony Beevor en vertaald door Loeba Vinogradova kwam het boek tot stand. Het behandelt geen militaire strategieën, maar Grossman, als getuige van het gruwelijke oorlogsgeweld, vertelt met een scherp oog voor details.
"Dit boek is één van mijn inspirerende boeken", vertelt Remco. "Het geeft een inkijkje in het leven van de soldaten aan het Oostfront. De familie van de soldaten wist hoe hun leven voor vertrek naar het front was, ik ken het verhaal hoe het afliep. Grossman, die vier jaar als oorlogscorrespondent meereisde in dienst van het Rode Leger, brengt de oorlog dichterbij. Hij laat in details zien hoe het leven daar in de oorlog was. Dit boek heb ik gekozen omdat het dichtbij staat bij wat ik doe en bij wie ik ben."
Remco besluit: "Al die jaren houd ik me bijna fulltime bezig met oorlogsgebeurtenissen. Als ik op vakantie ben, lees ik liefst een ontspannend boek als een thriller of een voetbalboek."
Informatie Belangrijke data: zie russisch-ereveld.nl/agenda. Welkom op 4 mei bij Stille tocht, in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge; op 9 mei, herdenking en kranslegging op Russische Overwinningsdag, Russisch Ereveld.

Meer berichten
Nieuwste reacties