Margareth Degeling en Albert Dragt bespreken de gevolgen van urbanisatie in Leusden tijdens de opening van de expositie. (Foto: Quirine van Mourik)
Margareth Degeling en Albert Dragt bespreken de gevolgen van urbanisatie in Leusden tijdens de opening van de expositie. (Foto: Quirine van Mourik) (Foto: Quirine van Mourik)

'Reconstruction' in M.A.C. House

In Museum M.A.C. House Leusden verzorgt de Culturele Stichting La Casa Holandesa van zondag 15 april tot en met 30 september de tentoonstelling en educatieproject 'Reconstruction' met werken van Beeldend Kunstenaar en Prijswinnaar Claudia Furlani uit São Paulo, Brazilië.

Leusden - Het thema Oorzaak en gevolg van Urbanisatie op Micro en Macro niveau klinkt niet heel toegankelijk, maar is verrassend actueel in Leusden. Dat is een van de redenen dat wethouder Albert Dragt zich graag bereid toonde om deze tentoonstelling te openen. In heldere taal wist hij de link te leggen tussen wereldproblematiek en Leusdens beleid. Wanneer we de urbanisatie (verstedelijking) op microniveau (lokaal) bekijken, dan zie je dat ook in Leusden veel vraag is naar woningen. Leusden heeft hier afgelopen jaar veel over gesproken. Ook hier bestaat het spanningsveld tussen bouwen en natuur. Wereldwijd trekken steeds meer mensen van het platteland naar de stad. Door toedoen van de mens verandert het klimaat. Armoede en klimatologische veranderingen, zijn het gevolg. Dit leidt tot chaos. Oorzaak en gevolg zijn met elkaar verweven. Kunstenaar Claudia Furlani maakte met haar werken een reconstructie. Op het eerste gezicht een gefotoshopte foto, maar bij nader inzien een ingenieus samenspel van technieken en thema's. Indringende kleurrijke beelden roepen vragen en verwondering op. Voelen we ons alleen verantwoordelijk voor onze eigen leefomgeving of ook voor de leefbaarheid op macro-niveau? Zijn er duurzame oplossingen te bedenken om de toenemende urbanisatie en de gevolgen daarvan in goede banen te leiden? Is het mogelijk de onleefbaarheid van grote gebieden tegen te gaan? Kunnen we hier zelf een bijdrage aan leveren op micro en/of macro-niveau en hoe dan? De Leusdense dichter Gerhard te Winkel droeg een paar spitsvondige gedichten op uit zijn eigen oeuvre. Reeds enkele jaren geleden geschreven, maar bijzonder passend bij het thema. Deze tentoonstelling is tevens bedoeld als educatieproject voor jong en oud. lacasaholandesa.org

Museumbezoek is mogelijk op alle dagdelen van de week tussen 10.00 – 17.00. Stuur een e-mail naar: lacasaholandesaterra@gmail.com en vermeld datum en tijdstip, waarop u het museum wilt bezoeken. U ontvangt dan een bevestigingsmail. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken, tel. 033 - 8873256. Adres: Dalmatië 5, Leusden.

Meer berichten
Nieuwste reacties