An Hong maakt Chinees schilderwerk in glas; Linda Morelisse schilderijen.
An Hong maakt Chinees schilderwerk in glas; Linda Morelisse schilderijen.

Dubbelexpositie in Theater De Tuin

Tot 6 mei worden in de foyer van Theater De Tuin schilderijen van Linda Morelisse en Chinees schilderwerk in glas van An Hong geëxposeerd. De opening is zondagmiddag 25 maart tijdens het Kunstcafé.

Leusden - ''Mijn talent voor schilderen werd ontdekt tijdens een weekje buitenkunst in De Peel in 1995. Mijn eerste schilderij werd daar tentoongesteld en trok veel belangstelling. Heel erg leuk, maar wat voor mij belangrijker was, is dat ik toen pas echt gepassioneerd raakte'', vertelt Linda Morelisse. ''Vooral toen ik in aanraking kwam met de techniek van schilderen in schelpenzand, besloot ik daar een reeks van twaalf schilderijen van te maken. Het werken met zand deed me denken aan de tijd dat ik als kind langs de vloedlijn op Terschelling vormen van zand maakte en ze vervolgens weer liet wegspoelen in de golven. De schilderijen die ik uit deze reeks in De Tuin tentoonstel, hebben titels als 'Verlangen naar vrijheid', 'De zoektocht naar vrijheid' en 'Het spel onderweg'.''
De strakke lijnen zijn kenmerkend voor deze reeks van Linda. Daarna ontstond de behoefte het strakke lijnen werk wat meer los te laten en begon ze te experimenteren met sjablonen, waarvan ze op deze expositie ook een aantal laat zien. ''Dit jaar ben ik me gaan toeleggen op het schilderen met materie zoals instant filler, waarmee je nog vrijer kunt werken. Ook daar laat ik wat van zien op de expositie.''
An Hong is geboren en getogen in China. Zij komt uit een creatieve familie waar zij van jongs af aan geschilderd heeft. Na de kunstschilderopleiding, waar ze leerde schetsen, traditioneel Chinees schilderen en later het fles- en bolschilderen, heeft ze vijf jaar in een galerie gewerkt in Shanghai. Zij beschildert glazen of kristallen flesjes en bollen van binnenuit met landschappen, episodes uit klassieke Chinese verhalen, portretten en foto`s. ''Ik gebruik een kwast met een heel klein penseel met slechts enkele haartjes. Het einde van de kwast is gekromd zodat ik er in de bol en flesjes mee kan schilderen. Ik maak de kwast zelf. De inkt die ik gebruik is de traditioneel Chinese schrijfinkt. Ik schilder met waterverf en olieverf. De bollen en flesjes zijn van binnen ruw zodat de verf blijft zitten'', aldus An. Deze uiterst fijne Chinese schilderkunst vergt enorme precisie en An is er een ware meester in.

Tijdens het Kunstcafé van zondag kunt u na de officiële opening van de expositie onder het genot van een hapje en drankje kennis maken met de kunstenaars. De muzikale omlijsting van deze middag wordt verzorgd door Honey Mizz Eva (zang) en Peter Smit (gitaar). De expositie is te zien in Theater De Tuin van 25 maart tot 6 mei, tijdens openingsuren van het loket en rondom de theatervoorstellingen.