Wethouder Jan Overweg gaf de eerste bezoekers van de vernieuwde Milieustraat een 'milieuvriendelijke' attentie: een afvalbakje. (Foto: Hetty Heijne)
Wethouder Jan Overweg gaf de eerste bezoekers van de vernieuwde Milieustraat een 'milieuvriendelijke' attentie: een afvalbakje. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: Hetty Heijne)

Vernieuwde Milieustraat geopend

Na een half jaar verbouwen werd vrijdag 2 maart de vernieuwde Milieustraat aan de Spieghelweg officieel geopend door wethouder Jan Overweg.

LEUSDEN - Onder toeziend oog van een aantal genodigden en bezoekers deed wethouder Jan Overweg om precies 12.00 uur de slagboom open voor de eerste bezoekers van de moderne en compleet vernieuwde Milieustraat. Zij kregen naast een verwelkoming een 'milieuvriendelijke' attentie uit handen van de wethouder aangeboden: een afvalbakje voor gebruik in bijvoorbeeld de keuken.

"Bij de nieuwe Milieustraat zijn het afvalinzamelstation en de gemeentewerf op één terrein ondergebracht zonder extra bebouwing en echt alles is vernieuwd", verteld Ad Laan, beheerder van het terrein. "Zo hebben we een nieuw uiterlijk, zijn nieuwe borden, verlichting, en bewakingscamera's geplaatst en een weegbrug. Op het eerste gezicht zal de bezoeker niet zo veel zien van alle aanpassingen, behalve het moderne en overzichtelijke uiterlijk. Aan de bovenzijde van de Milieustraat kan het afval worden ingeleverd zoals iedereen gewend was. Onder de Milieustraat is echter veel veranderd. Hier zijn opslagruimtes gecreëerd voor voertuigen en andere spullen, die voorheen op de gemeentewerf stonden. Verder zijn er voor het personeel omkleedruimtes, douches en wc's aangelegd.

De nadruk bij de vernieuwde straat ligt op het 'gescheiden' inzamelen. Er is bijvoorbeeld een aparte container bij gekomen voor de afvoer van matrassen, piepschuim en vloerbedekking. Naast de betaling voor bouw- en sloopafval gaan inwoners nu ook betalen voor huishoudelijk grofvuil: afval dat te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of kliko te stoppen. Voor beide stromen afval gaan inwoners 70 eurocent per 10 kilo betalen. Asbest kan kosteloos afgeven worden. Toegang tot de Milieustraat is alleen mogelijk met een Milieupas. Afrekenen kan niet meer aan de balie, maar alleen bij de pinautomaat bij de uitrit.

Voor het aanbieden van huishoudelijk grofvuil moet nu ook betaald worden. Het bedrag (bij zowel bouw- en sloopafval als huishoudelijk grofvuil) wordt bepaald door het verschil in kilo's van het voertuig bij binnenkomst en vertrek. Voor het aanbieden van spullen waarvoor betaald moet worden én spullen die gratis zijn, is het nodig twee rondes te rijden. Dit om het juiste aantal kilo's betaald afval te kunnen berekenen.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.leusden.nl.

Meer berichten

Shopbox