Even aandacht voor jezelf

Leusden - Maandag 5 februari was een bijzondere dag op de Wijkkamer Rozengaarde bij de ontmoetingsgroep voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Bedemzorg maakte in november 2017 een match met twee Leusdense ondernemers, die voor de mantelzorgers een verwendag wilden organiseren.

Op de koude maandagmorgen werden in de warme wijkkamer twee hoekjes ingericht. Helma Eijck van Alma Corazon (www.almacorazon.nl) en Mandí Ouendag van Rumah Mandí (www.rumahmandi.nl) nodigden de mantelzorgers een voor een uit voor ontspannen massages. Ook de deelnemers mochten aan de beurt komen.

Als mantelzorger voor een partner of ouder met dementie ben je altijd met zorgen bezig. Je moet de regie van het leven van je partner overnemen, omdat hij/zij dat zelf niet meer kan. Dat betekent altijd alert zijn, zaken proberen te voorzien. De relatie met je partner verandert en daarmee ook je rol. En dan ook nog luisteren naar eigen lichaam en geest, daar kom je dan niet aan toe. Gebleken is dat overbelasting onder mantelzorgers toeneemt. Meer dan de helft voelt zich overbelast.

Helma en Mandí hadden fijne ervaringen met hun massages. “Mensen zijn heel open, ze zijn deze aandacht niet gewend. Altijd maar doorgaan, niet zeuren. Liefde en aandacht is zo belangrijk voor een goede balans tussen lichaam en geest. En de mensen krijgen dat veel te weinig”. Ze waren blij met de waardevolle verhalen van de mantelzorgers.

Ook de mantelzorgers vonden het heerlijk om even een moment voor zichzelf te hebben en hun verhalen kwijt te kunnen. Even weer opladen voor de zorg voor de ander.

Helma en Mandí gaven aan zeker nog eens zo’n dag te organiseren. De mantelzorgers, deelnemers en begeleiding van de Wijkkamer gaan graag op hun aanbod in.

Meer berichten

Shopbox