Willem Berger (midden) laat samen met de dochters van de bewoners de verschillende vleermuiskasten zien. De grote lichtgrijze kast op de grond werd even later aan de muur gehangen. (Foto: Leusden Nu)
Willem Berger (midden) laat samen met de dochters van de bewoners de verschillende vleermuiskasten zien. De grote lichtgrijze kast op de grond werd even later aan de muur gehangen. (Foto: Leusden Nu) (Foto: Quirine van Mourik)

Gemeente levert vleermuiskasten

Wie zijn huis wil isoleren wordt over het algemeen toegejuicht. Duurzaamheid is een kernwoord in het gemeentelijk beleid. Goed bezig dus? Jazeker, maar niet zonder meer. De meeste vleermuizen in Nederland leven in spouwmuren en raken hiermee hun woonruimte kwijt. De gemeente Leusden gaat de vleermuizen helpen door 1000 vleermuiskasten te plaatsen.

door Quirine van Mourik

Leusden - "In Leusden zitten nog veel vleermuizen, maar ik vrees dat er veel gaan verdwijnen. Met het isoleren van woningen worden de spouwmuren volgespoten. Daar zitten beschermde diersoorten in, waaronder vleermuizen. De gemeente Leusden wil helpen de vleermuizen een plekje te geven," aldus Jeffrey Roest van de gemeente Leusden. "Sinds we huizen bouwen leven vleermuizen in spouwen," zegt Willem Berger van de Vleermuizen Werkgroep. ''Vleermuizen staan erg onder druk. Meer dan de helft van de soorten in Nederland is gebouwbewonend. De overheid stimuleert duurzame projecten zoals nul-op-de-meter. Voor vleermuizen is dat een groot probleem. Helaas hebben we niet in beeld waar ze in Leusden precies zitten. Daar is nooit onderzoek naar gedaan. Met dit 1000-kastenproject hopen we de vleermuizen een kans te geven. De gemeente stimuleert het plaatsen van kasten bij nieuwbouw, zoals in het Valleiproject. Daarnaast wordt bij grote isolatieprojecten zoals nu in Alandsbeek eerst onderzoek gedaan naar de verblijfplaats van vleermuizen en worden vleermuizenkasten geplaatst. Dit onderzoek is wettelijk verplicht, want vleermuizen zijn beschermd. Projectontwikkelaars maar ook particulieren moeten eerst een vleermuisonderzoek laten doen voor zij hun spouwmuren isoleren. Isoleren brengt de grootste schade toe aan vleermuizenpopulaties. Vooral in mei in de kraamtijd zou je niet moeten isoleren, want dan kan een hele kolonie ineens verdwijnen. Moeders kruipen met hun jongen bij elkaar. De vleermuispopulatie herstelt maar heel langzaam omdat vleermuizen slechts één jong per keer krijgen en ook niet elk jaar." De allereerste kast is afgelopen week geplaatst bij de familie Boekholt aan de zuidgevel van een ruimtewoning in Alandsbeek. "Willem Berger is onze overbuurman en die wist dat ik dit wel leuk zou vinden," zegt Marjon Boekholt. "Ik vind vleermuizen leuk. Voor vogels en vlinders heb ik ook van alles, dus waarom niet voor vleermuizen?" Wilt u ook een vleermuizenkast? Mail naar vleermuiskast@leusden.nl.
De gemeente komt als u een geschikte locatie heeft de kast gratis plaatsen. Voor algemene informatie over vleermuizen in Leusden mailt u naar de Vleermuis Werkgroep: vleermuisleusden@gmail.com.