De  leden van de fithockeyclub kunnen in de wintermaanden trainen in ‘De Schammerdome’, de blaashal van de Mixed Hockey Club Leusden. (Foto: Hetty Heijne)
De leden van de fithockeyclub kunnen in de wintermaanden trainen in ‘De Schammerdome’, de blaashal van de Mixed Hockey Club Leusden. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: Hetty Heijne)

Aangepast Fithockey voor ouderen

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur wordt er wekelijks met veel plezier door een aantal ouderen hockey gespeeld op de speelvelden van de hockeyvereniging Mixed Hockey Club (MHC) Leusden gelegen op het sportcomplex aan de Schammersteeg 4. Deze vorm van hockey voor ouderen wordt Fithockey (ook wel 'Walking hockey') genoemd.

door Hetty Heijne

LEUSDEN - "Fithockey is een aangepast hockeyspel voor 60- en 70-plussers", vertelt Dick van Waning, een van de oprichters van Fithockey bij MHC. "De fithockeygroep bestaat uit ongeveer negen personen waarbij de jongste deelnemer 65 en de oudste deelnemer 82 jaar is. De sport is vooral bedoeld om ouderen in beweging te krijgen en te houden. Hoewel de naam misschien doet vermoeden dat het om een ruige sport gaat, is dat allerminst het geval. Bij fithockey draait het voornamelijk om laagdrempeligheid, het lekker buiten zijn, bezig zijn met bewegen en veel lol maken met elkaar.''

Fithockey wordt op een normaal kunstgrasveld gespeeld. Weg van de bedompte zaaltjes, lekker in de frisse buitenlucht. ''We spelen het hele jaar door, vanaf augustus tot juli. Alleen tijdens de vakanties en bij te slecht weer, zoals bij heftige regenval, sneeuw of gladheid wordt er niet gespeeld. Je hoeft geen oud-hockeyer te zijn, iedereen kan meedoen.''
De spelregels zijn aangepast en eenvoudiger dan bij hockey; zo wordt er minder gelet op het spelen van de bal met het lichaam en kent fithockey geen strafcorner. In plaats van een houten hockeystick wordt er gespeeld met een zogenaamde 'foamknots'. Dit is een plastic stick met schuimrubber aan de onderkant en de speelbal is van zacht materiaal. Met deze materialen kun je elkaar bijna niet blesseren, zegt Van Waning over het spel dat mannen en vrouwen gezamenlijk beoefenen. De aard van het spel maakt dat iedereen kan spelen naar eigen mogelijkheden; je kunt gewoon rustig lopen, maar af en toe een sprintje trekken kan ook. De training bestaat uit een warming-up met wat rek- en strekoefeningen, veel leuke hockeyspelletjes of technische oefeningen en wordt afgesloten met een partijvorm. Hierbij is het doel een stuk kleiner en de grootte van het hockeyveld is afhankelijk van het aantal deelnemers. Na afloop wordt er in de kantine gezellig nagepraat onder het genot van een kopje koffie of thee.

Fithockey is echt iets voor ouderen om in beweging te blijven en steeds meer ouderen ontdekken het plezier ervan. Ook geïnteresseerd? Kom kijken, speel mee en ervaar hoe leuk en gezellig fithockey is.

Aanmelden kan via Dick van Waning, telefoonnummer: 06 - 14593141 of via mail: ledenadministratie@mhcleusden.nl.

Meeste reacties

1/1