Foto: KA
Foto: KA

Lezing Holocaust Memorial Day

Leusden - Eduard Welling, zoon van de uitbater van het Amersfoortse stadscafé 'In den Grooten Slock', slaagde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in uit handen van de Duitsers te blijven. Hij wist de nazi's ervan te overtuigen dat hij geen volbloed Jood was. Welke helse toeren hij daarvoor moest uithalen, zocht zijn achterneef Paul Welling uit Tiel uit. Hij vertelt erover op zondag 28 januari om 10.30 uur tijdens de jaarlijkse lezing op Holocaust Memorial bij Kamp Amersfoort. De entree bedraagt vijf euro. Beschermers van Kamp Amersfoort hebben gratis toegang. Aanmelden is noodzakelijk (info@kampamersfoort.nl of 033-4613129). Aansluitend is er een extra rondleiding over het terrein van Kamp Amersfoort, waarbij het accent ligt op de Joodse gevangenen in het kamp. De rondleiding kost € 3,50 per persoon.

Paul Welling (Oudenrijn,1948) publiceert al meer dan tien jaar geregeld over familiegeschiedenis. Hij schrijft voor diverse genealogische tijdschriften en op zijn blog Altijd spannend. Hij was voordien bijna dertig jaar als communicatiedeskundige verbonden aan het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi's voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen. Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor met tentoonstellingen en programma's ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer berichten
Nieuwste reacties