Anita van der Vlist helpt samen met vrijwilligers nieuwkomers in Leusden hun kleermakersvak of hobby uit te oefenen. (Foto: Hetty Heijne)
Anita van der Vlist helpt samen met vrijwilligers nieuwkomers in Leusden hun kleermakersvak of hobby uit te oefenen. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: Hetty Heijne)

Make & Mend helpt nieuwkomers

Make & Mend wil een fijne plek bieden voor vluchtelingen en statushouders in Leusden, die hun vak of hobby, het maken en vermaken van kleding en handwerk, willen uitoefenen. Initiatiefneemster is Anita van der Vlist van textielatelier Mod'ani onder het motto: 'handwerken verbindt mensen en culturen'.

door Hetty Heijne

LEUSDEN - "Bij Make & Mend kunnen nieuwelingen in de omgeving van Leusden met of zonder status op maandag- en donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur hun kleermakersvak of hobby uitoefenen", vertelt Van der Vlist. "Dit is echter alleen het middel, het doel op zich is integreren, ontmoeten, vergroten van hun netwerk, zelfontwikkeling en het bevorderen van de taalvaardigheid."

Het initiatief is begonnen onder de paraplu van vrijwilligersorganisatie Gastvrij Leusden. Van der Vlist stelde haar ruimte en naaimachines bij Mod'ani beschikbaar voor twee kleermakers uit Afghanistan die in het COA verbleven. "Zij vermaakten kleding van mensen die bij het COA verbleven", vervolgt Van der Vlist. "Ik kwam er achter dat er meer interesse voor handwerken bleek te zijn".
Van der Vlist heeft vervolgens gekeken wat de mogelijkheden waren om hier wat mee te doen en er volgde een plan van aanpak. "Ik kwam in het bezit van een grote hoeveelheid stoffen en kon twee ruimtes aan de Olmenlaan 8 gebruiken om Make & Mend van de grond te krijgen. Samen met enthousiaste vrijwilligers, het Samenlevingsfonds Leusden en particuliere donaties kon Make & Mend een goede tweedehands naaimachine aanschaffen en nog meer basismateriaal. Hiermee was Make & Mend in november van 2016 een feit. We groeiden en op dit moment zijn er zo'n tien vluchtelingen en tien vrijwilligers die aan het project meewerken. Het leuke is dat al werkend er gesprekken ontstaan uitsluitend in het Nederlands. De deelnemers helpen elkaar bij de zoektocht naar de Nederlandse woordjes en delen ervaringen met elkaar".
Op dit moment is Make & Mend een volwaardig particulier initiatief volledig draaiend op vrijwilligers met ondersteuning van textielatelier Mod'ani. Het initiatief is zelfs genomineerd voor de Vrijwilligerstrofee Leusden.
De toekomst? "Make & Mend laten groeien en meer mensen helpen", aldus Van der Vlist. "Het werven van extra vrijwilligers en daarnaast ons nieuwe idee verder uitwerken: stoffen van oude knuffels recyclen tot nieuwe multi-culti knuffels. Dat houdt in een saai lapje veranderen in een kunstwerkje uit een bepaald land en van deze lapjes een knuffel maken om zo geld in te kunnen zamelen om Make & Mend nog groter te laten worden.''

Meer berichten

Shopbox