Foto: Marnix Schmidt

Eerste steen Gastenhuis Leusden (bijna) gelegd

Leusden - IJzig koud was het op de bouwplaats van Gastenhuis Leusden. De dag dat de eerste steenlegging van het Gastenhuis Leusden zo zorgvuldig in het bijzijn van wethouder Jan Overweg was ingepland. De stenen en het cement bevonden zich helaas zo’n 20 cm diep onder de sneeuw. Dus verzamelde iedereen zich uiteindelijk rond een kruiwagen om alsnog symbolisch de start bouw van het Gastenhuis Leusden te markeren. De champagne smaakte er niet minder om.

‘Wij vinden het als gemeente belangrijk dat een buurt compleet is’, sprak Jan Overweg. De Tabaksteeg is een nieuwe, jonge wijk. Vaak zijn het gezinnen met jonge kinderen die hiernaar verhuizen, maar het is belangrijk dat zij niet de enige generatie zijn die hier wonen. Verder benadrukte hij in zijn speech dat de gemeente op zoek is naar meer diversiteit in het zorgaanbod, waaronder kleinschaligheid. Het Gastenhuis past perfect in deze strategie. Hij heette zorgechtpaar Anko Marringa en Marjan Oosterboer van harte welkom in Leusden.

Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad, initiatiefnemers en tevens directie van deze nieuwe zorgformule, vierden met deze steenlegging een klein jubileum. Met het Gastenhuis Leusden openen ze over een half jaar namelijk alweer de deuren van het vijfde Gastenhuis van Nederland. Er zijn al Gastenhuizen in Dordrecht, Vleuten, Druten en Teteringen (Breda).

Het Gastenhuis is een zorgformule die zich volledig richt op mensen met dementie. In elke vestiging worden twintig appartementen gerealiseerd, waarvan er twee geschikt zijn voor bewoning door echtparen. Daarnaast zijn mensen die nog thuis wonen van harte welkom in de sociëteit en zal er ook zorg aan huis worden opgestart als blijkt dat daar in de omgeving behoefte aan is. In de zorg wordt nauw samengewerkt met mantelzorgers, de bestaande sociale netwerken van de gasten en met de lokale middenstand. Ook een goed contact met de buurtbewoners staat op het prioriteitenlijstje van de verantwoordelijke zorgechtparen.

Op 29 januari is een eerste informatieavond gepland voor mensen die interesse hebben in een woonplek in Gastenhuis Leusden. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website hetgastenhuis.nl/leusden.

Meer berichten

Shopbox