Foto: Maarten den Hartigh

Oeverzwaluwwand op De Schammer

Leusden - De Schammer is een belangrijk natuurgebied in Leusden met veel plassen, poelen en natte graslanden. Jaarlijks trekt het talloze insecten en vogels aan, waaronder de oeverzwaluw. Speciaal voor deze vogel plaatst Utrechts Landschap een oeverzwaluwwand, zodat ze er voortaan ook kunnen broeden.

Tot 2011 was De Schammer vooral agrarisch gebied, maar sinds Utrechts Landschap het in beheer heeft zijn plassen en poelen uitgegraven, is er riet aangeplant en wordt het bloemrijke grasland met rust gelaten. Het succes van deze aanpak is te merken aan veel bijzondere plant- en diersoorten die er leven, waaronder de oeverzwaluw. Oeverzwaluwen zijn elke zomer te zien in De Schammer, waar ze boven water jagen op de vele insecten die het natuurgebied rijk is. Broeden konden ze er helaas nog niet. Oeverzwaluwen hebben het moeilijk; ze broeden in holtes in steile oeverwanden, maar dat soort oevers komt steeds minder voor.

Om de oeverzwaluw een handje te helpen, wordt er een speciale oeverzwaluwwand geplaatst. In de wand kunnen ze een gat maken voor hun nest. De wand is van beton en daardoor onderhoudsvriendelijk. Zo kan elk jaar de broedplek gegarandeerd worden voor deze bijzondere vogel. Vanaf het vogelkijkscherm kan men straks turen naar de broedende oeverzwaluwen, zonder dat de vogels hier last van hebben. Voor het onderhoud van de oeverzwaluwwand, is Utrechts Landschap op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. De oeverzwaluwwand in De Schammer is mogelijk gemaakt door De Versterking, gemeente Leusden, Waterschap Vallei en Veluwe, Van Schoonhoven Infra, Bedrijfsvriend ONVZ, Stichting Chocolademelkloop en Beschermers van Utrechts Landschap.

Meer berichten

Shopbox