Logo leusdennu.nl


Foto: Like van der Ham-van Hulten

Fairtrade: ken uw keten

Leusden - Wie is verantwoordelijk voor eerlijke prijzen? Dat was toch wel de hamvraag tijdens de debatavond afgelopen maandag en de vraag tijdens een symposium Ken uw keten van Max Havelaar. De Fairtrade week in Leusden kende verschillende activiteiten waarbij jong en oud werden geprikkeld om na te denken over eerlijke prijzen en de herkomst van producten.

De drie wethouders gingen op bezoek bij de Bibliotheek, De Loydster Hoek en BSO Supernova van Kinderopvang Humanitas. Door te ervaren hoe lekker Tony Chocolonely chocolade en Fairtrade bananen zijn en het verhaal (H)eerlijke bananentaart werd de vraag gesteld is het eerlijk als de baas een groot muntje ontvangt en de werker maar een klein muntje. Daar hoef je economische principes nog niet voor te kennen om te weten dat dat niet eerlijk is.

Het winkelende publiek werd verrast in het winkelcentrum Hamershof toen zij een gratis Fairtrade product aangeboden kregen mits zij een Fairtrade product in hun tas hadden zitten. Blij ging de een weg met een fles wijn, de ander met kruiden of een chocoladereep. Iedereen kon een product kiezen. Theo Maat, werkgroeplid, geeft aan: “Het is altijd weer leuk om mensen het verhaal achter eerlijke handel te vertellen, ik hoop dan altijd dat een of twee mensen geraakt zijn door mijn verhaal, of op z’n minst door het product dat ze meekregen”.

Bij de bibliotheek konden bezoekers Tony Chocolonely chocolademelk en Fairtrade bananen proeven. De Fairtrade week werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds Duurzame Initiatieven, Bibliotheek Eemland, de Wereldwinkel, Albert Heijn en Jumbo Wahle.

Meer berichten

Shopbox