Logo leusdennu.nl


Aaron Spaans mag een stukje brandnetelkaas meenemen. Zelf gesneden natuurlijk, met een beetje hulp van kaasmaker Martin. (Foto: Quirine van Mourik)
Aaron Spaans mag een stukje brandnetelkaas meenemen. Zelf gesneden natuurlijk, met een beetje hulp van kaasmaker Martin. (Foto: Quirine van Mourik) (Foto: Quirine van Mourik)

Aaron Spaans (16) maakte zelf kaas

Tijdens de eerste Sprokkelstagedag in Leusden namen scholieren en enkele ouderen met een verstandelijke beperking op donderdag 26 oktober een kijkje in de keuken van diverse Leusdense bedrijven en instellingen. Aaron Spaans (16) koos voor een stagedag bij kaasboerderij De Kopermolen in Stoutenburg.

Stoutenburg - In het dagelijks leven gaat Aaron Spaans (16) elke dag naar de Koningin Emmaschool. Dit is een school voor ZML SO en VSO binnen scholencomplex De Vosheuvel, waar onderwijs geboden wordt aan kinderen vanaf 4 jaar. Rond hun twaalfde jaar maken zij veelal de overstap naar de VSO-afdeling of een andere vorm van onderwijs. Vanaf het zestiende jaar wordt toegewerkt naar een passende vorm van uitstroom.
Vandaag loopt hij een dagje mee op de kaasboerderij onder de hoede van Martin van Klooster, die al 27 jaar melkveehouder is en bijna alle melk van zijn bedrijf verwerkt tot kaas en zuivel. Het grootste deel daarvan wordt in de eigen boerderijwinkel verkocht, maar een deel gaat ook naar landwinkels in de buurt. "Samen met mijn vrouw werk ik hier fulltime in het bedrijf en Aaron komt vandaag kijken om te kijken wat hij leuk vindt. Wij steunen dit soort initiatieven graag en dit is ook niet de eerste keer dat iemand voor een snuffelstage langskomt."
Aaron kende Martin al en vond het dus helemaal niet moeilijk om een keuze te maken uit het aanbod van stageplaatsen. "Ik houd van kaas en wilde weten hoe het gemaakt wordt," zegt Aaron. ''Het is wel heel anders dan op school. Daar doen we rekenen, taal en industrie en zo. Vanochtend hebben we melk in flessen gedaan en ik mocht de doppen erop drukken. Nu maken we brandnetelkaas." Gelukkig hebben Aaron en Martin grote schorten en laarzen aan, want het is een nat karweitje. Vooral omdat Martin wel eens mis spuit tijdens het schoonspoelen van de bakken. "Het is hier ook best warm," vindt Aaron, "maar wel heel leuk!"
Nadat de kaas geperst is en voorzien van stempels, mag Aaron brandnetelkaas gaan proeven in de winkel. Heel voorzichtig, want misschien prikt het nog een beetje. "Lekker," is het oordeel. "Dan snijden we een stukje voor thuis af," besluit Martin, "wel lachen voor de foto!" Dan komt Yvonne van den Bos nog even langs. Zij is vrijwilliger bij DownTownLeusden en een van de vrijwilligers die de leerlingen bezoeken op hun stageplaats. "We wilden leerlingen kennis laten maken met beroepen en bedrijven met deze leerlingen. Er doen veel bedrijven mee en we krijgen verschrikkelijk veel enthousiaste reacties," zegt ze. "We hopen op meer samenwerking in de toekomst. We moeten nog evalueren, maar het lijkt een groot succes."

Meer berichten

Shopbox