Logo leusdennu.nl


Matthijs (l) en Joost (r) hopen donderdagavond 2 november veel geïnteresseerde mannen en vrouwen te verwelkomen. (Foto: Quirine van Mourik)
Matthijs (l) en Joost (r) hopen donderdagavond 2 november veel geïnteresseerde mannen en vrouwen te verwelkomen. (Foto: Quirine van Mourik) (Foto: Quirine van Mourik)

De Stille Kracht: Zij maken het uit!

In de serie 'De Stille Kracht' ontmoet ik vrijwilligers uit Leusden. Mantelzorger, vluchtelingenwerker of trainer bij een sportclub, iedere vrijwilliger verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden. Dit keer zijn dat er twee: Joost Rust en Matthijs van der Veen van de vrijwillige brandweer in Leusden.

Leusden - Joost Rust is vrijwillige brandweerman, net als Matthijs van der Veen, die daarbij ook voertuigbediende is. Zij vinden zichzelf en hun team iets luidruchtiger als Stille Kracht, omdat zij altijd met gillende sirenes uitrukken als ze aan het werk gaan. Met een club van 30 vrijwilligers en een parttime beroepskracht als commandant, runnen zij Brandweer Post Leusden, onderdeel van Veiligheidsregio Utrecht. Joost doet zijn naam eer aan en straalt rust en vertrouwen uit. Zijn collega Matthijs doet daar niet voor onder. Ondanks de naam vrijwilliger zijn zij echte brandweerlieden. "Dat is ook een van de mooie dingen aan deze functie. Je bent met elkaar zo professioneel bezig," zegt Joost. "Mensen hebben wel eens een beeld van kaartende mensen die zitten te wachten," zegt Matthijs, "maar wij zijn 30 professionals die exact dezelfde opleiding hebben als de beroepsbrandweer." "Zeker vrijwilligers zitten niet te wachten, die werken gewoon tot de pieper gaat. Dan klaar je de klus en ga je daarna op je werk gewoon verder waar je was gebleven," vult Joost aan. "Werkgevers die hun werknemers beschikbaar stellen aan de vrijwillige brandweer verdienen zeker complimenten. Voor bijvoorbeeld een bakker kan het een hele uitdaging worden zijn broden op tijd gebakken te krijgen als er drie werknemers uitrukken," zegt Matthijs. Naast de gebruikelijke branden is het korps gespecialiseerd in natuurbranden. Daar hebben zij het materiaal voor. Anderen korpsen hebben ook hun specialiteiten, verspreid over de regio. De brandweer houdt zich tegenwoordig ook bezig met reanimatie. Dat maakt de overlevingskans weer groter. Joost: "Van de week hadden we een succesvolle, dus dat is fijn." "Natuurlijk kom je wel eens nare dingen tegen, maar je hebt altijd het besef dat je er samen alles aan gedaan hebt wat je kan doen," zegt Matthijs, "Daar worden we ook goed in begeleid." Bovendien zijn wij altijd samen, je bent met minstens zes man op pad en we vormen een hechte club van mannen en vrouwen waarin we op elkaar letten. Met een hoop herrie samen een klus klaren is het mooiste wat er is!"
Matthijs en Joost zijn op zoek naar nieuwe collega's. Op donderdag 2 november houdt brandweer Korps Leusden vanaf 20:00 uur een vrijblijvende informatieavond met rondleiding op de brandweerpost. Aanmelden kan via info@brandweerleusden.nl.

Meer berichten

Shopbox