Logo leusdennu.nl


De Historische Schietbaan in Scherpenzeel staat niet standaard op de route maar het is zeker de moeite waard om er kijkje te nemen. Het is een mooie natuurlijke omgeving waar geregeld schapen grazen, die als natuurlijke beheerders van het terrein optreden. (Foto: Hetty Heijne)
De Historische Schietbaan in Scherpenzeel staat niet standaard op de route maar het is zeker de moeite waard om er kijkje te nemen. Het is een mooie natuurlijke omgeving waar geregeld schapen grazen, die als natuurlijke beheerders van het terrein optreden. (Foto: Hetty Heijne)

Wandelen over het Dashorsterpad

Op de rand van het buitengebied van Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel ligt het Dashorsterpad. Een Klompenpad van ongeveer 12,5 kilometer lang. We hebben veel (goeds) gehoord over deze route en besluiten deze ook eens te lopen.

Leusden - We starten thuis door de routeapp van de Klompenpaden op onze telefoon te downloaden. Hierdoor is de route makkelijk te volgen en onderweg krijgen we (zoals we inmiddels gewend zijn van de app) nuttige en leuke informatie over de plek waar we op dat moment lopen.

Het startpunt van onze route is Partycentrum Schimmel in Woudenberg. Vanaf hier is het wel even zoeken naar het begin van het Dashorsterpad, want dat ligt op enkele honderden meters vanaf de parkeerplaats. Eenmaal gevonden lopen we de route tegen de klok in. We gaan het Valleikanaal over en lopen de dijk op. De route volgend komen we over het erf van Hoeve Breehoef en Hoeve Witteveen op de Breehoeverlaan. Tussen deze twee boerenhoeven passeren we de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland en lopen in de richting van Scherpenzeel.

De omgeving straalt rust uit en is mooi rond deze tijd van het jaar. Een wandelaar noemde de route 'pastoraal', een juiste verwoording vinden wij. We vervolgens onze weg langs individuele kleine akkers met bosjes, houtwallen en knotbomen, kronkelende wegen en afwisselend door bos en langs bosranden. Zo komen we uit bij landgoed Scherpenzeel en nemen we een kijkje bij de Historische Schietbaan. De route loopt hier niet naa toe, maar je kunt de ingang vinden ongeveer 150 meter voorbij de Renessersteeg (de app geeft dit duidelijk aan). Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Onze wandeling vervolgt over het erf van hoeve De Haar en we passeren een prachtige lindeboom. Volgens onze routeapp is deze boom 300 jaar oud, huisvesten er al jaren bosuilen en heeft de boom al drie keer een blikseminslag overleefd. We zijn ongeveer halverwege onze route en in een bocht van de Dashorsterweg komen we langs Schaapskooi De Dashorst.
Hier stoppen even voor een korte pauze bij een van de picknicktafels die overal op de route staan. Na onze pauze lopen we verder en komen bij de Roffelaarskade die onderdeel is van de welbekende Grebbelinie. We lopen lange tijd rechtuit waarna we weer eindigen bij het Valleikanaal, het einde van onze route.

Een deel van de route gaat over wat verharde stukken met maar weinig verkeer. Ondanks dat is het Dashorsterpad is een prachtige wandeling door de mooie landerijen en bijzondere paden.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox