Logo leusdennu.nl


De inmiddels 86-jarige Ali Franken laat zien hoe zij er tijdens haar schooltijd in 1938 uitzag. (Foto: Hetty Heijne)
De inmiddels 86-jarige Ali Franken laat zien hoe zij er tijdens haar schooltijd in 1938 uitzag. (Foto: Hetty Heijne) (Foto: Hetty Heijne)

De schooltijd van: Ali Franken

In de nieuwe rubriek 'De schooltijd van' worden leuke, ontroerende en bijzondere verhalen verteld over de schooltijd van Leusdenaren. Deze week aflevering 1: de schooltijd Ali Franken.

Leusden - De inmiddels 86-jarige Ali Franken is geboren en getogen in Den Haag. Ruim acht jaar geleden is zij verhuisd naar de Geertrudishof in Leusden om dichterbij familie te wonen. Ze vertelt ons graag over haar schooltijd.
"Het is 1938. Ik ben zes als ik voor het eerst naar de rooms-katholieke school Liduina in Den Haag ga, die wordt gerund door nonnen. Van de vakken die we kregen waren er een aantal dezelfde als die er nu gegeven worden zoals rekenen, taal, geschiedenis, lezen en gymles. Maar daar stopt de vergelijking tussen vroeger en nu wel", vertelt Ali.
"In die tijd was alles nog streng en strak geregeld. Om acht uur 's ochtends moest je eerst naar de schoolmis in de kerk.
Dat hield in: boterhammen mee want je moest nuchter zijn als je 'ter communie' ging. Na de kerk gingen we door naar school. Daar aangekomen ging drie keer de bel: de eerste was het signaal om bij je lerares te gaan staan, bij de tweede was het mondje dicht een nette rechte mij vormen. Bij de derde ging iedereen zwijgend het lokaal binnen, deed je je jas uit en ging je in de schoolbank zitten met je armen over elkaar totdat de les begon."

"School was van maandag t/m zaterdag in een klas met alleen meisjes, want jongens mochten er absoluut niet bij, die zaten op de jongensschool. In de eerste en tweede klas gebruikten we nog een griffel en lei, pas in de derde kregen we een schoolbank met een inktpotje en kroonpen. De zangles was in die tijd altijd een feest. Dan bracht de zuster haar orgel op wieltjes mee en mochten we lekker hard meezingen.
Tijdens de aardrijkskundeles hing er een gewone en blinde kaart op het bord en van centrale verwarming hadden we nog nooit van gehoord. Er stond een kolenkachel in de hoek van het klaslokaal, waarbij de nonnen zelf de kolen in de kachel schepte. Tijdens het speelkwartier was het schoolplein verdeeld in twee gedeeltes waarbij de ene helft voor klas 1 tot 3 en de andere helft voor klas 4 tot 6 was.''

De eerste drie schooljaren verliepen redelijk normaal. ''Hierna was Den Haag het doelwit van veel bombardementen vanwege de Tweede Wereldoorlog­­­­­­. In 1943, na het bombardement in het Bezuidenhout kwam er een einde aan mijn lagere schooltijd."

Wilt u ook uw herinneringen aan uw schooltijd delen in de krant? Mail naar redactie.lnu@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox