Logo leusdennu.nl


De Heiligenbergerbeek is een mooie beek van acht kilometer lang. De beek dankt haar naam aan de Heiligenberg, een natuurlijke heuvel aan de beek. Een gedeelte van de route door het Heiligenbergerbos loopt langs de beek. (Foto: Hetty Heijne)
De Heiligenbergerbeek is een mooie beek van acht kilometer lang. De beek dankt haar naam aan de Heiligenberg, een natuurlijke heuvel aan de beek. Een gedeelte van de route door het Heiligenbergerbos loopt langs de beek. (Foto: Hetty Heijne)

Wandelen in het Lockhorsterbos

Aangezien het weer niet echt meewerkt en we toch een wandeling willen maken, hebben we gekozen voor een korte wandeling door het Lockhorsterbos. De hond is blij want die mag mee. Zij mogen overal in het bos loslopen.

Leusden - Het Lockhorsterbos is een klein (7,5 hectaren) maar erg leuk bos met bomen die variërend van heel jong tot statige eiken en beuken die meer dan tweehonderd jaar oud zijn. Het bos ligt op de scheidslijn tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Eemvallei aan de rand van Leusden en Amersfoort en wordt aan de oostzijde begrensd door de Heiligenbergerbeek.
In het Lockhorsterbos kun je heerlijk wandelen. Voor kinderen is hier een korte route uitgezet van 4,1 kilometer. Deze route start bij Kinderboerderij De Vosheuvel (de route is hier ook verkrijgbaar) waar ook wij beginnen. We volgen de bordjes 'Heiligenbergerbeek pad' en steken de stuw over de Heiligenbergerbeek over.
Onze wandelroutekaart geeft ons aan om uit te kijken naar de ijsvogel. Helaas zien we hem niet, maar waarschijnlijk is het te druk met medewandelaars. Desondanks zien we toch nog wat vogels zoals de mees, goudvink en het roodborstje en horen een specht maar zien hem niet. We wandelen verder langs het volkstuinencomplex 'Dorrestein' en merken dat we evenwijdig aan de snelweg A28 lopen. Jammer dat je het geluid van de snelweg hoort.
Bij het hek van Stichting Het Utrechts Landschap gaan we een breed bospad in. We zijn in het Lockhorsterbos. De route brengt ons langs Heiligenbergerbeek waarbij op sommige plekken de hond lekker het water in kan. We wandelen langs 'Buitenplaats De Heiligenberg' en worden door een vriendelijke medewandelaar en hondeneigenaar gewezen op de monumentale zomereik die meer dan 180 jaar oud blijkt te zijn en de achthoekige duiventoren die aan de overzijde van de weg staat. Boven de deur, ter hoogte van de duivengaten, is een klok aangebracht.
We nemen afscheid van de wandelaar en gaan het viaduct van de A28 weer over. Hiermee zijn we weer aangekomen bij Kinderboerderij De Vosheuvel het einde van onze korte maar leuke wandelroute.
Parkeergelegenheid is er bij de ingang van het bos aan de Lockhorsterweg. Je mag hier parkeren in de berm. Ook is er bij de kinderboerderij voldoende parkeergelegenheid.
Het Lockhorsterbos is een leuk bos dat voor een kleine wandeling goed voldoet. Wil je verder wandelen, dan kun je aan het eind van het bos oversteken naar de Dodeweg en bij het ISVW, Landgoed Den Treek inlopen. De route niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox