Logo leusdennu.nl


Alexander Beets geeft met zichtbaar plezier uitleg over zijn saxofoon aan de aanwezige kinderen. (Foto: Quirine van Mourik)
Alexander Beets geeft met zichtbaar plezier uitleg over zijn saxofoon aan de aanwezige kinderen. (Foto: Quirine van Mourik)

Kids Jazz raakt kinderen muzikaal

173 kinderen uit groepen 6 en 7 van vijf Leusdense basisscholen kwamen vrijdag 8 september naar Kids Jazz voor een 'beleving met muziek'. Daar werden zij getrakteerd op de show So What van muzikanten uit het Metropole orkest, muzikale workshops en een instrumentenmarkt.

Leusden - Kids Jazz is een initiatief van Kiwanis club Leusden die zich bezighoudt met het faciliteren en organiseren van maatschappelijke projecten voor kinderen. "In het verleden zijn er al andere mensen bezig geweest met een jazzfestival in Leusden. Jazz voor kinderen was daar ook een onderdeel van. Een paar jaar geleden hebben wij dit evenement nieuw leven ingeblazen en in een nieuw jasje gestoken. Vroeger werden er workshops georganiseerd op scholen, nu hebben we ons geconcentreerd op één dag met verschillende activiteiten op één locatie. We hebben er een leuk uitje van gemaakt voor de kinderen, inclusief een ijsje." vertelt Jaap Buskop, projectleider Kids Jazz namens Kiwanis. "Om geld bij elkaar te krijgen organiseren we Leusden Jazz voor de volwassenen. Het geld wat daarmee verdiend wordt komt geheel ten goede aan Kids Jazz. En we hebben gelukkig een paar grote sponsors als Rabobank en Sena."
Alexander Beets is saxofonist en docent aan de Tilburgse Rockacademie. Samen met enkele anderen verzorgde hij het programma van Kids Jazz. "Wij willen de jeugd weer in aanraking laten komen met muziek. Vroeger ging iedereen bij de harmonie, nu blijven kinderen liever achter hun computer zitten. Daarom hebben wij speciaal voor deze doelgroep een interactieve workshop met de laptop geregeld. Op de rockacademie is de computer sinds kort een officieel muziekinstrument, dus laten we de kinderen samen met Ableton en Cees Coenen zelf gemaakte geluiden mixen tot muziek. In samenwerking met muziekvereniging Lisiduna kunnen de kinderen zelf verschillende muziekinstrumenten uitproberen tijdens de instrumentenmarkt."
Guido van obs De Hobbit vindt deze dag 'echt heel leuk''. Hij heeft de hoorn geprobeerd en vond dat een heel zwaar instrument. Toch lukte het om er geluid uit te krijgen. Valentijn van De Heerd heeft geen instrumenten geprobeerd, maar doet actief mee aan de workshop met de laptop. Zijn klasgenootje Esmee had wat problemen met de dwarsfluit maar, 'de hoorn lukte wel heel goed!'. Michiel Fokkelman, directeur van KLA4 is erg te spreken over Kids Jazz. "Hier komen onze leerlingen in aanraking met muziek die ze niet vaak horen en met instrumenten die ze nog niet kennen." Jaap Buskop is tevreden. "Als na vandaag een paar kinderen aan hun ouders vragen of ze op muziekles mogen, dan is onze opzet geslaagd."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox