Logo leusdennu.nl


Foto: Leusden Nu
Foto: Leusden Nu

Nieuwe opzet Poortzangers Festival

Mannenkoor De Poortzangers houdt zaterdag 2 september het jaarlijkse Poortzangers Festival. Deze elfde editie heeft dit jaar een nieuwe locatie op het Poortplein in Woudenberg. Niet alleen de locatie, maar ook de opzet van het festival is vernieuwd.

door Quirine van Mourik

Woudenberg - "We hebben dit jaar bewust gekozen voor een andere opzet," zegt Jan Starrenburg, lid van de festivalcommissie van De Poortzangers. "Voorheen waren er twee podia met zes koren. Nu hebben we gekozen voor één podium, minder koren en een troubadour." Jan Veldhuizen, algemeen bestuurslid van de vereniging en lid van de festivalcommissie, kan verklappen hoe het programma er ongeveer uit komt te zien op de zaterdagmiddag. "Naast een nieuwe opzet hebben we ook de naam Shantyfestival vervangen door de naam Poortzangers Festival. Zo zitten we niet vast aan één genre. Dit jaar treden van 13.00 uur tot 17.00 uur het Dronter Piratenkoor, het Smartlappenkoor Hoevelaken en ons eigen koor op. De troubadour Eduard Hagenstein zingt en praat de boel aan elkaar. Vanaf 17.00 uur is er een 'afterparty' met de troubadour die nog anderhalf uur zijn eigen programma brengt."

"Deze man heeft vroeger nog met Lee Towers opgetreden en speelt van alles, ballads, het levenslied, maar ook reggae," voegt Starrenburg toe. "Door het genre op deze manier wat los te laten hopen we op een gevarieerder publiek. En doordat er minder koren zijn, wordt het festival intiemer. Hopelijk worden we slachtoffer van ons eigen succes en wordt het volgend jaar een hele uitdaging het nog beter te doen dan dit jaar."
Beide heren zijn niet alleen betrokken bij de organisatie van het festival, maar zingen zelf ook al jaren in het mannenkoor. "Jan Veldhuizen is lid van het eerste uur en ik van het dertiende uur ongeveer. En alle leden van het koor heten Jan," grapt Starrenburg. "Het koor is ooit ontstaan uit zeven mensen van muziekvereniging Fidelio. Na het plaatsen van een advertentie in de krant voor zangers konden we In De Wielewaal starten met twintig zangers in een klein kamertje. We groeiden en groeiden tot het huidige koor van zestig man dat tegenwoordig repeteert in het gebouw van Fidelio,'' vertelt Veldhuizen. "Het is nu een heel gezellig en gemêleerd gezelschap dat graag optreedt," zegt Starrenburg. "Met de nieuwe opzet en een beetje mooi weer moet het plein wel vol staan dit jaar. Maar ook met slecht weer is de lol er niet minder om en dit jaar hebben we een alternatief voor slecht weer. Dus is er geen enkele reden om weg te blijven." "Bovendien is de entree, dankzij sponsors als Van Krimpen-Statema gratis," besluit Veldhuizen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox