Logo leusdennu.nl


Leusdense kunstenaar Mathieu Klomp in Centraal Museum Utrecht

Leusden - In het Centraal Museum in Utrecht is van 3 juni t/m 3 september de expositie "Onbestaanbaar" te zien van de jonge Leusdense kunstenaar Mathieu Klomp (1984). Mathieu heeft meerdere projecten en prijzen op zijn naam staan waaronder de Kunstliefdeprijs. Hij valt op door zijn bijzondere manier van werken: beeldhouwen met plastic.

Artistiek directeur Bart Rutten vertelt: ‘Mathieu is een echte maker die vanuit de eigenschappen van het ongebruikelijke materiaal zijn levensgrote mensfiguren creëert. Het levert wonderlijke sculpturen op, kwetsbaar met een grote expressie.’

Mensfiguren herkennen in een onpersoonlijk en kil materiaal als plastic zorgt voor een vervreemdend effect. Het interpreteren van het werk van Mathieu is een puzzel die door de spanning tussen werkelijkheid en de subjectieve wereld nooit helemaal kan worden opgelost. Zijn werk ‘Krijger’ is opgebouwd uit veertien mensfiguren.

Mathieu Klomp zegt hierover: ‘Ik speel met dit werk in op de verschillen tussen groepen mensen en wat dat met de toeschouwer doet. Je kunt er omheen lopen en je er zelfs in begeven. Door de verschillende invalshoeken verandert de compositie en daarmee de interpretatie.’

Tijdens de tentoonstelling zal Mathieu Klomp op enkele dagen verder werken aan nieuw werk. De kunstenaar laat de bezoekers zien hoe hij met behulp van een föhn en trekplastic te werk gaat. Hij heeft deze bijzondere techniek zelf ontwikkeld. Het gesmolten plastic refereert aan marmer, gewaden of kwaststreken, maar is tegelijkertijd een goedkoop alledaags wegwerpproduct. De bezoeker kan stap voor stap de totstandkoming van een plastic mensfiguur volgen. Op 1 september vindt de finissage van het werk plaats.

De dagen die Mathieu Klomp aan het werk te zien is, worden later vermeld op de website. www.centraalmuseum.nl

Reageer als eerste
Meer berichten