Logo leusdennu.nl


De spelers van Asterions Hus vonden het zelf ook heel speciaal dat ze midden in een woonwijk speelden. (Foto: Quirine van Mourik)
De spelers van Asterions Hus vonden het zelf ook heel speciaal dat ze midden in een woonwijk speelden. (Foto: Quirine van Mourik)

Genieten van eeuwenoud verhaal

Terwijl de zon langzaam verdween, ontstond vrijdagavond 30 juni aan Karekiet, dankzij de grote overkoepelende treurwilg en twee slim geplaatste theaterspots, een natuurlijk theater van licht. In deze sprookjesachtige setting toonde het Deense theatergezelschap Asterions Hus hun eigenzinnige en surrealistische versie van Romeo & Juliet aan het toegestroomde publiek.

Leusden - Ondanks de ruim tweehonderdvijftig toeschouwers bleef de setting intiem. Gezamenlijk genieten van een eeuwenoud liefdesverhaal in een bubbel van licht en warmte midden in je eigen woonwijk is onderdeel van het unieke concept van Theater Terras Amersfoort.
Sabine Drost,hun voorzitter: "In Amersfoort bestaat Theater Terras al jaren. Wij brengen pop-up theater met meerdere zomeravondvoorstellingen buiten het centrum. Soms in een woonwijk, soms op een industrieterrein. De voorstelling moet door de omgeving versterkt worden. Dit concept is uniek in Nederland."
Tilde Knudsen en Martin Ammundsen, de spelers van Asterions Hus vonden het zelf ook heel speciaal dat ze midden in een woonwijk speelden. "Normaal spelen we vooral op festivals, dit voelt heel speciaal. We waren hier al om één uur vanmiddag en hebben hier samen met de mensen van de organisatie meegegeten. We werden uitgenodigd in hun huizen en hadden ook onze kleedkamer in een huis," vertelt Knudsen. "Erg Leuk en met een goede sfeer," vult een bezwete Amundsen aan.
Beiden zijn overigens behoorlijk moe. De show is erg fysiek en vliegt in razend tempo van klassiek ballet naar slapstickachtige acrobatiek met kruiwagens en zakken tuinaarde. 24 scenes met 24 vieringen van de liefde. 'Poëtisch lawaai' noemen ze het zelf. Daardoor was het voor kinderen ook leuk. "Er waren twee mensen die verliefd op elkaar waren. Hun families hadden ruzie en ze gingen de hele tijd dood," grinnikt Tessa Vellema (8) nog na. "Het was extra leuk omdat die mevrouw ook heel mooi ballet kan en ik zit zelf ook op ballet. Het was net of je in een bioscoop zat, maar dan echt."
Voor de bestuursleden van Buurkracht Alandsbeek viel er ook veel te genieten. Zij namen het initiatief om Theater Terras naar hun wijk te halen. Secretaris Fleur: "We zijn de hele dag bezig geweest met alle vrijwilligers van Fort 33, Scholen in de Kunst, Theater Terras en uit de buurt. Zo'n activiteit brengt samenhang in de wijk. Buurtbewoners steken zelf de handen uit de mouwen, verzorgen het open podium voor en na de voorstelling en blijven nog even hangen met elkaar. Ze zien het echt als hun project. Als het niet maar één keer op een plek mocht, zou ik zeggen volgend jaar weer."

Reageer als eerste
Meer berichten